Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Eylül Ayı olağan meclis toplantısı ATSO binasında bulunan meclis salonunda yapıldı. Toplantı yeni üyelerin tanıtılması ve gündemin okunması ile başladı. Gündemin okunup oylanmasından sonra 1 aylık faaliyetleri içeren kısa film gösterimi yapıldı.
Toplantının başlangıcında konuşan ATSO Meclis Başkanı Ahmet Öztürk filenin sultanlarını tebrik etti. Öztürk ayrıca mecliste konuşan üyelerin fikirlerinin kendi fikirleri olduğunu belirtti.
Her şeye cevabımız var
Toplantıda kürsüye gelen Başkan Ali Bahar Antalya’da çıkan yangınlarda etkilenenlere geçmiş olsun dileklerini iletti. Başkan Bahar: ‘’ Geçtiğimiz toplantıda üzücü şeyler yaşandı. Bizim her şeye verecek cevabımız vardır. Fakat işimiz Antalya ekonomisi. Bu konuya enerjimizi harcamaya devam edeceğiz’’ diye konuştu.
Büyüme tüketimden geldi
Toplantıda konuşan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar: ‘’ Türkiye ekonomisi 2023 yılının ilk çeyreğinde yüzde 3.8 büyüdü. Ama, bu büyüme üretimden değil tüketimden geldi. İkinci çeyrekte devlet dışındaki tüm şahıs ve işletmelerin harcamaları reel olarak yüzde 15,6 arttı. Devletin harcamaları ise yüzde 5.3 yükseldi. Yatırımlar yüzde 5.1 büyüdü. İhracat ve ithalat ise daraldı. Arkadaşlar hepimiz bu ülkenin sanayisiz büyüyemeyeceğini, böyle bir büyümenin sürdürülebilir ve istikrarlı bir büyüme olamayacağını biliyoruz. Bizim ülke olarak sanayi öncülüğünde büyümeye ihtiyacımız var’’ dedi
‘İmza atarız ancak…’
Yeni ekonomi modeli ve OVP’yi değerlendiren Başkan Bahar: ‘’ Ancak bir endişemi tekrar hatırlatmak istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımız ve Sayın Hazine--Maliye Bakanımız yatırım ve ihracatı sonuna kadar destekleyeceklerini ifade ediyorlar. Hepimiz buna imzamızı atarız. Fakat bu yapılırken, iç piyasaya üretim yapan firmalarımızın gözden kaçmaması gerekiyor. Çünkü hedef pazarlarımızdaki zayıf büyüme nedeniyle, önümüzdeki aylarda ihracat, iç piyasaya bir alternatif olmayacak. 2024’te OVP’de belirtilen ihracat artışı hedefi dolar bazında yüzde 4’ün altında. Yani ihracat aşağı yukarı yerinde sayacak. İhracat büyümezken, iç piyasayı daraltmak çok sayıda firmanın kapanmasına neden olabilir. Bunun için biz kademeli bir yavaşlama, KOBİ’leri ayakta tutan bir ekonomi politikasından yanayız’’ diye konuştu.
OVP’de 3 kritik nokta
Orta Vadeli Programın ortak akılla alınan kararlar bütünü olduğunu ve bundan memnuniyet duyduklarını belirten Ali Bahar: ‘’ Bunlardan ilki sanayideki büyümedir. OVP’deki “nitelikli üretim” vurgusunu önemli görüyoruz. Herkesin yaptığını yapmak değil, katma değeri yüksek, inovatif bir sanayi üretimine yönelmemiz gerekiyor. Burada önemli bir konu da kurun yükselmesine izin verilmesi. Son iki yılda bu yapılmadığı için ithalatta çok yüksek artışlar yaşandı. Kurun 2023’te ortalama 23,9, gelecek yıl ortalama 36,8 TL olacağı tahmin ediliyor. Buna izin verilmemeli. Sonuncusu ise tarım ve tarımdaki yeniliklerdir. Tarım reformu muhakkak hayata geçirilmelidir’’ diye konuştu.
Tarım hayati öneme sahip
‘’Tarım sektörü, Türkiye açısından en stratejik en hayati sektörlerin başında geliyor. Ülkemiz bu noktada üstünlüğünü koruma konusunda, kendine yeterlilik konusunda ve dış ticaret konusunda güç kaybediyor’’ diyen ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bahar: ‘’ Özellikle küresel ısınma nedeniyle su kaynaklarının azaldığı son yıllarda tüm ülkeler kendi tarım sektörlerini korumak ve geliştirmek için radikal kararlar alıyor. OVP’de TARIM’ın ağırlıkla işlenmesi, işte tam da bu sebeptendir. Türkiye her ne kadar uzun vadede tarımsal üretimini artırıyor olsa da; rekabet Üstelik kendi ülkemizde, kendi ürettiğimiz ürünleri pek çok Avrupa ülkesindekinden daha pahalıya tüketiyoruz. Bu gidişata bir son verilmesi gerekiyor. İşte geçen hafta açıklanan kararlar bu nedenle önemli’’ ifadelerini kullandı.
Antalya sadece turizm şehri olmamalı
Ali Bahar: ‘’Antalya, turizm ile anılan bir şehrimiz. Adeta Antalya eşittir turizm gibi bir algı var. Bundan memnun olmakla birlikte, bir taraftan bu avantajımızı bu gücümüzü korumalı, bir taraftan da kendimizi başka alanlarda geliştirmeliyiz. Covid--19 ekonomik açıdan tüm ülkeyi kötü etkiledi ama en çok biz etkilendik. Rusya ile siyasi ilişkilerin bozulduğu dönemi hatırlayın. En çok bizim çiftçilerimiz, tarım işletmelerimiz ve turizm sektörümüz etkilendi. İşte bu nedenle Antalya’ya yeni bir kas kazandırmamız gerekiyor diye düşünüyorum’’ diye konuştu.
Kendi yolumuzu kendimiz belirleyelim
‘ATSO olarak bu konuda çalışmalar yapmalıyız’ diyen Bahar: ‘’Bir arama konferansı ile önceliklerimizi ve güçlü olduğumuz yönleri belirleyelim. Ardından Strateji ve Bütçe Başkanlığı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Tarım--Orman Bakanlığı ve Ticaret Bakanlığı ile görüşelim. Valilik ve yerel yönetimlerimizin koordinasyonu ile kendi yol haritamızı belirleyelim’’ ifadelerini kullandı.
Sergi ve törene davet
Ali Bahar cumhuriyetin 100 yılını coşkuyla karşılayacaklarını ifade ederek: ‘’29 Eylül’de “Kurtuluştan Kuruluşa 100 Yıllık Cumhuriyet” sergimizin açılışı olacaktır. 30 Eylül-29 Ekim tarihleri arasında gezilebilecek olan sergimize herkesi bekliyoruz. Ayrıca, 1 Kasım’da ATSO Cumhuriyetin 100. Yıl Ödül Töreni’ni düzenliyoruz. Kent ödülleri, döviz kazandırıcı hizmetler, hızlı büyüyenler, ilk 500 ve ikinci 500’e girenler gibi alanlarda 8 farklı kategoride ödüller verilecek. Takvimimize göre 30 Eylül başvuruların son günü. 1 Kasım’daki ödül törenimize hepinizi bekliyoruz’’ diyerek sözlerini sonlandırdı.
Selim Çelik