Elektrik piyasası zor durumda...
Durun telaş etmeyin, şimdilik aralarında CLK Akdeniz yok!
Ama enerjide adil düzenleme adı oluşturulacak enerji borsası, Antalya'ya artı mı getirir, yoksa eksi mi işte sorgulanması gereken konu bu!..
Enerjiyi ülke dışından dolar üzerinden alan elektrik dağıtım firmaları, satışını Türk Lirası üzerinden yapınca son günlerde artan kur farkı piyasayı allak bullak etti.
Bir de bunun üzerine eğitim dağıtım şirketlerinin bankalardan 7.7 milyar dolarlık kredi çekmesi ve ödeme noktasında sıkıntı yaşaması bankacılık sektörünün paniklemesine neden oldu.
Bir de bunun üzerine Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki kayıp kaçak oranının yüzde 80'leri bulması enerji piyasasının kaosunu arttırdı. Hal böyle olunca, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuyu ele aldı. Şimşek, düzenleme yapılması gerektiğini söylerken, buna karşın EPDK ise ‘adil bir düzenleme’yi hayata geçirmek istediğini açıkladı.
Bu durumda Antalya dahil, Akdeniz bölgesinin dağıtımını yapan CLK Akdeniz şimdilik rahat!
Enerjiyi iç piyasadan sağlayan CLK Akdeniz, Türk Lirası karşılığında aldığı enerjiyi, yine Türk Lirası karşılığında satmasından dolayı indirimli satış imkanı bile buldu.
Hatta, CLK Akdeniz Perakende A.Ş. Genel Müdürü Halit Bakal, 2013 yılından itibaren Antalya, Isparta ve Burdur'da yürüttüğü kampanyalardan yararlanan abonelerine toplam 75 milyon 704 bin TL indirim uyguladığını açıklayarak, piyasadaki rakiplerine fark attı.
Tabi ki, bu durum vatandaşa yaradı. CLK Akdeniz, eğer ki enerji alımını yurtdışından yapsaydı, kur farkında kaos en fazla bizim cebimize yansıyacaktı. Çünkü son bir yıl içerisinde dolar kurunda yaşanan artış, elektrik dağıtım ve perakende şirketlerini bünyesinde bulunduran şirketlerin, dolar borçlarının TL cinsinden karşılıklarında önemli artışlara neden oldu. Buna göre, sadece elektrik dağıtım şirketlerinin bankalara olan borcu 7.7 milyar dolar civarında. Elektrik şirketlerinin yüzde 90’ından fazlası Türk bankalarından olan 7.7 milyar dolarlık kredilerinin geri ödenmemesi ve bir bankacılık krizinin tetiklenmesi korkulan senaryolar arasında...
Hal böyle olunca Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konuya el etmek zorunda kaldı. Şimşek, “Elektrik dağıtım şirketlerinin TL satıp dolar yükümlülüğü olması bir risk. EPDK ve Enerji Bakanlığı sistemin işlemesi için düzenlemeyi yapmalı” diye açıklama yaptı.
EPDK ise, “Elektrik dağıtım ve görevli tedarik şirketlerinin tarifelerine ilişkin 2011-2015 uygulama döneminin sonuna geliyoruz. 2016 yılında başlayacak yeni uygulama dönemine ilişkin tarife çalışmaları kapsamında bir dizi parametre ve büyüklük kurumumuzca yeniden belirlenecek. İlgili şirketlerin karşı karşıya oldukları riskleri yansıtan düzenlemeleri hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Bu konuda çalışmalarımız sürüyor. Herkesin problemlerini çok iyi biliyoruz. Adil bir noktada, sorunları çözecek bir düzenlemeyi hayata geçirmeyi hedefliyoruz. Şunu da vurgulamak isteriz: Bu düzenlemelerde tüketicimizin korunması en büyük önceliğimiz olacak. Tüketicilere yeterli, kaliteli, düşük maliyetli elektrik sunumu yanında, mali açıdan güçlü, istikrarlı, bir elektrik piyasası inşasını hedefliyoruz. Ve adalet bunun temel prensibi olacak. Tarife düzenlemelerini kısa süre içinde ortaya koymak için EPDK çalışmaları sürüyor.”
Bugüne kadar yaşanan kur kaosu CLK'nın iç piyasadan enerji alışı nedeniyle Antalya'yı hatta Akdeniz'i etkilememiş olabilir ancak, adil düzenleme adı altındı yapılacak değişimlerde mevcut TL üzerinden alış ve satış yapanları, kurdan etkilenerek satış yapan enerji şirketleriyle eşitlemeye çalışmak hepimizin cebini etkileyecek.
Aslına bakarsanız bu gelişmelerin sonucu olarak, Hükümetin bir türlü hayata geçiremediği enerji borsasının kurulması için acil çıkış noktası aradığı kanaatini taşıyorum. Enerji Borsası, piyasayı rahatlatırken, ekonomiyi ciddi etkileyecek bankacılık sektörünün kredilerin geri ödenmesi için rahat nefes almasını sağlayacak. Ayrıca doğu illerinde yüzde 80'leri bulan (olması gereken oran yüzde 5-10) kayıp kaçak oranının kapatılması için harekete geçilecek. Bu nasıl sağlanacak? enerji borsası kurulduğunda hangi ilde yaşarsanız yaşayın, dağıtım şirketiniz enerjiyi isterseniz yurtdışından alsın, isterseniz yurt içinden elektrik satışı ile ilgili olarak birim fiyatı belirlenecek.
Enerji borsasının belirlediği birim fiyatın üzerinde kimse satış yapamayacak.
Türkiye genelinde değerlendirme yaparsak bu uygulama sektör için önemli bir adım. Ancak, Antalya'ya satış yapan iç piyasadan enerji alan CLK Akdeniz gibi firmalar için durum çok farklı...
Adil düzenleme, neye göre ya da kime göre yapılacak, sorgulanacak. Türk Lirası cinsinden enerji alan firmalara göre mi, yoksa yurtdışından kur üzerinden enerji alan firmalar üzerine mi adil düzen ayarı yapılacak? İşte sorulması gereken en önemli soru bu!..
---------
KUTU... KUTU:..
50 MİLYAR DOLARLIK BELİRSİZLİK
Elektrik piyasası oyuncularına göre, artan siyasi tansiyon, bozulan ekonomik göstergeler ve aşırı değer kaybeden TL, elektrik piyasasında bazı önemli adımları zorunlu kılıyor. 2009’dan bu yana geçen 6.5 yılda, elektrik dağıtım özelleştirmelerine 12.7 milyar dolar, aynı süre içerisinde elektrik üretim özelleştirmelerine 8.4 milyar dolar ödendi. Diğer yandan sıfırdan yapılan yatırımlar da yoğun bir şekilde devam etti. Uzmanların hesaplamalarına göre, son 6-7 yılda elektrik kurulu gücü, yüzde 67 oranında arttı. Böylece Türkiye’nin toplam kurulu gücü 70 bin megavatı (MW) aştı. Bu dönemde yapılan üretim yatırımlarının değeri ise, yaklaşık 30 milyar dolar olarak hesaplanıyor. 2009 yılından bu yana özelleştirmelere ödenen 21.1 milyar dolara, yatırımlar için yüklenilen yaklaşık 30 milyar dolar eklendiğinde, enerji şirketleri için bugünkü ve gelecekteki piyasa koşullarının önemi ortaya çıkıyor. Siyasi tansiyonun yükselmesi, ekonomik göstergelerin ciddi biçimde bozulması, TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesi sektörün sürdürülebilirliğini tehdit eden unsurlar olarak sıralanıyor. Elektrik şirketlerinin yüzde 90’ından fazlası Türk bankalarından olan 7.7 milyar dolarlık kredilerin geri ödenmemesi ve bir bankacılık krizinin tetiklenmesi ise korkulan senaryolar arasında...
Yorumlar
Kalan Karakter: