Alanya Entegre Katı Atık Bertaraf Tesisi çöp kabulüne başladı
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Alanya Entegre Katı Atık Değerlendirme Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisinde çöp kabulüne başlandı. Yüzde 85’i tamamlanan tesiste Eylül ayından itibaren enerji üretimine başlanacak
Yayınlanma :
13.07.2020 14:42
Güncelleme :
13.07.2020 14:42


Mustafa Gürbüz, “Daha önce temeli atılan Katı Atık Tesisinde çalışmalar Başkan Böcek’in talimatları ile hızlandırıldı. Katı Atık Entegre Tesisimizin birinci lotu hazırlanarak çöp alımına başlandı. Yüzde 85 seviyelerinde inşaatlarıyla tüm üniteleriyle tamamlanmış durumda. Eylül ayı sonları itibari ile de tesisimiz elektrik üretimine geçmiş olacak. Alanya’mız sağlıklı temiz bir kent haline gelmiş olacak. Tesis Alanya’mıza ve Antalya’mıza hayırlı ve uğurlu olsun” dedi.
“Projeyi ancak hayata geçirebildik"
Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel de “1990’lı yıllardan bu yana düşünülen projeyi ancak hayata geçirebildik. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek proje ile daha temiz ve güzel bir Alanya için katkı sağladı. Projenin hayata geçirilmesinden bugüne kadar katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.
5 ilçeye hizmet verecek
Konuşmaların ardından dua edildi ve kurban kesiminin ardından tesise çöp kabulüne başlandı.
Büyükşehir belediyesinin, Alanya Entegre Katı Atık Değerlendirme Bertaraf ve Enerji Üretim Tesisi yaklaşık 70 milyon TL’ye mal olacak. Tesiste sadece Alanya’nın değil, Gazipaşa, Akseki, İbradı, Gündoğmuş ilçelerinin evsel katı atıklarının bertarafı da gerçekleştirilecek.
4 ana bölümden oluşuyor
Alanya Entegre Katı Atık Değerlendirme ve Bertaraf Tesisi Projesi kapsamında; günlük bin ton çöp kapasiteli mekanik ayırma tesisi, 420 ton kapasiteli biyometanizasyon tesisi, 4 megavat güce sahip enerji üretim tesisi, 200 ton kapasiteli kompost tesisi, 10 ton kapasiteli tıbbi atık sterilizasyon tesisleri kurulacak. Alanya’nın çöp sorununu ortadan kaldıracak tesis çöpten enerji de üretecek.
Modern teknoloji
Atıklar sahaya kabul edildikten sonra mekanik ayırma tesisine yönlendirilecek. Ayrıştırmaya tabi tutulan atıklar cinslerine göre geri kazanılabilir atıklar, biyobozunur atıklar ve bakiye olarak ayrılacak. Biyobozunur atıklar enerji üretimi için biyometanizasyon tesisine, geri kazanılabilir atıklar ise geri dönüşüm firmalarına yönlendirilecek. Tıbbi atıklar da sterilizasyon işlemi sonrasında düzenli depolama alanına yönlendirilecek.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: