Antalya'da kuş gözlem turizmi
DÜNYADA 'kuşbank' olarak da bilinen 'eBird'e, Antalya'dan bugüne kadar 354 kuş türüne ait 8 bin 82 gözlem kaydı yapıldı.
Yayınlanma :
06.01.2025 13:12
Güncelleme :
06.01.2025 10:55


DÜNYADA 'kuşbank' olarak da bilinen 'eBird'e, Antalya'dan bugüne kadar 354 kuş türüne ait 8 bin 82 gözlem kaydı yapıldı. Manavgat nehir ağzı 257, Boğazkent 251 ve Boğaçay 214 türle en çok tür görülen alanlar oldu. Antalya'da 2024'te en çok gözlem yapan 100 kuş gözlemcisi listesine giren isimlerin 55'i, yabancılardan oluştu.
Dünyada kuş gözlemcilerinin bilgi ve tecrübelerini bir araya toplamak ve toplanan birikimi sivil toplumun kullanımına açarak bilim, doğa koruma ve eğitimde veri odaklı yaklaşımlara destek olmak misyonuyla kurduğu eBird veri tabanına göre Antalya'da bugüne kadar 354 türe ait 8 bin 82 gözlem kaydı yapıldı.
100 GÖZLEMCİNİN 55'İ YABANCI

EN ÇOK TÜR MANAVGAT'TA GÖRÜLDÜ
Antalya'daki kuş gözlemlerinde en çok tür görülen alanlar sıralamasında, 257 türle Manavgat nehir ağzı ilk sırayı aldı. Antalya'daki tür çeşitliliği bakımından en zengin alan olan Manavgat nehir ağzını 251 türle Boğazkent, 214 türle Boğaçay takip etti. Tür çeşitliliği zengini diğer alanlar Patara Antik Kenti 208, Denizkent 204, Avlan Gölü 195, Demre 185, Side 182, Akseki ve İbradı ormanları-Akseki Mezarlığı 175, Sorgun Titreyengöl Park 162, Antalya genel alan 157, Kırkgöz Han Sazlıkları 154, Belek sulak alanı 151, Perakende köyü sulak alanı 139 tür olarak sıralanıyor
EN ÇOK GÖZLEM BOĞAÇAYI'NDA

Antalya'da en çok kuş gözlemi yapılan alanların başında 535 gözlem kaydıyla Boğaçay ilk sırada, 2’nci sırada 458 kayıtla Manavgat nehir ağzı, 3’üncü sırada 211 gözlemle Boğazkent var. En çok gözlem yapılan diğer alanlar Akdeniz Kent Parkı 173, Avlan Gölü 139, Kırkgöz Han Sazlıkları 125, Denizkent 118, Side 116, Göynük 103, Demre Kuş Cenneti 98, Patara Antik Kenti 90, Sorgun Titreyengöl Park 75, Karaalioğlu Parkı 73, Akdeniz Üniversitesi Kampüsü 69 olarak sıralandı.
ÜYE SAYISI 100'Ü AŞTI
Antalya Kuş Gözlem Topluluğu kurucularından veteriner hekim Gökçe Coşkun, 5 yıl öncesine kadar üye sayıları 4-5 kişiyken son yıllarda kuş gözlemciliğine ilginin giderek arttığını, üye sayılarının da 100'ü aştığını söyledi. Üye sayısındaki artışın gözlem sayısının artmasını da sağladığını belirten Coşkun, “Bu da bölgedeki yeni türlerin ortaya çıkarılmasını sağlıyor ve eBird gibi sitelerde Antalya özelinde hareketliliği artırıyor" dedi.

YABANCI GÖZLEMCİLER ÇOĞALDI
Kuş gözlemciliğinin aynı zamanda dünyada önemli bir ekoturizm faaliyeti olduğuna dikkati çeken Gökçe Coşkun, kuş gözlemciliği turizminin de Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın geliştirilmesi hedeflenen alternatif turizm çeşitleri arasında olduğunu söyledi. Bu doğrultuda Antalya'da son yıllarda yurt dışından gelen kuş gözlemci sayısında ciddi artış yaşandığını açıklayan Coşkun, “Yabancı kuş gözlemcilerinin buraya gelip kuş gözlemi yapmasının ekoturizme katkı sağladığını düşünüyoruz. Antalya'da belirli süre yerleşik yaşam süren yabancı kuş gözlemci üyelerimiz de oluştu. Antalya'da kuş gözlemciliği artık uluslararası nitelik kazanmış durumda ve kuş gözlem turizmi oluşuyor" diye konuştu.
2024'ÜN SÜRPRİZİ KULAKLI BATAĞAN

BOĞAÇAY'A ÖNEM VERİLMELİ
2024'teki heyecan verici başka bir türün ise kızıl gerdanlı dalgıç olduğunu anlatan Coşkun, şu uyarıda bulundu:
“Bu türü görmek ve fotoğraflamak için de şehir dışından birçok arkadaşımız geldi. Ancak kaldığı sürenin sonunda gagasının bir oltayla kesildiğini fark ettik. Bu tür durumların yaşanmaması için bölgede farkındalığın artırılması çok önemli. Biz, Antalya Kuş Gözlem Topluluğu olarak, Boğaçay'a daha fazla önem verilmesini istiyoruz. Bu önem hem farkındalığın hem de bölgedeki biyoçeşitliliğin artmasına katkı sağlayacaktır. Bu yıl ayrıca Boğazkent'te karşılaştığımız bataklık kırlangıçları da bizi oldukça sevindirdi. Bu bölgede üreme gösteren bataklık kırlangıçlarını görmek mutluluk verici. Aynı şekilde, Antalya'nın eşsiz güzelliği olan falezlerde gökdoğanlar da üremeye devam ediyor."

Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: