Antalya’nın seçkin eğitim kurumlarından Maarif Eğitim Kurumları’nın Eğitim Koordinatörü Hülya Karagülle ile eğitime bakış açılarını, ayrıcalıklarını ve değişen eğitim sistemi hakkında konuştuk. 2014- 2015 yılında Antalya’da üç kampüste eğitim ve öğretim hayatına başlayan Maarif Eğitim Kurumları’nın Eğitim Koornitatörü Hülya Karagülle, amaçlarının, ilkler çerçevesinde ve felsefesinde öğrencilerine, Atatürk İlke ve İnkılâpları’na bağlı, bilim aşığı, ülkesine ve dünyaya yön verebilecek, birer dünya insanı yetiştirmek olarak açıkladı. Franchise bir okul olmadıklarını vurgulayan Karagülle, “Çünkü bu sistemin yaratıcı faaliyetleri kısıtlaması ve koyduğu bir takım kurallara uyma zorunluluğu olması nedeniyle kendi markamızı kendimiz yarattık. Şu an Antalya’daki özel okullar içerisinde en çok kampüse sahip tek okuluz” dedi. Karagülle, eğitim sistemleri hakkında merak edilen soruları yanıtladı.
Sınıflarınız kaç kişilik, okul başlama ve bitiş saatiniz nedir?
Okulumuz, öğrencilerinin özelliklerine birebir inebilmek, yeteneklerini ortaya çıkarabilmek için 20 kişilik sınıflar şeklinde düzenlenmiştir. Butik bir okul olmanın avantajını kullanarak her öğrenciye, ilgilerine ve yeteneklerine göre gerekli fırsatı yaratmak amacı ile bireysel ilgi kuramına dayalı öğrenme altyapısı oluşturulmuştur. Eğitim saat 8.30’da başlayıp, 17.00’de biter.
Ödevsiz Öğretim Modeli
İlköğretim öğrencilerine verilen ev ödevlerinin, hem öğrencinin hem de ailesinin strese girmesine neden olduğu tespit edilmiştir. Bu yüzden Maarif Koleji’ndeki ödev uygulamalarında, özellikle ilk 3 yıl ödevler okulda gözetmen öğretmenler kontrolünde tamamlandıktan sonra, öğrenciler evlerine daha rahat ve mutlu bir şekilde dönerler.
• Mevcut sistem öğrencilerin akademik ihtiyaçlarını bütünüyle okul ortamında gerçekleştirmek yerine, eve verilen performans ve proje ödevleri ile öğrencinin maddi ve manevi öğretim yükünü arttırmaktadır.
• Maarif Koleji, “Ödevsiz Öğretim Modeli” ile özellikle ilkokulun ilk üç yılı öğrencilerine ödev kaygısını yaşatmamaktadır.
• Maarif Koleji öğrencisi okuluna mutlu, ödev kaygı ve korkusu yaşamadan gelir.
• Maarif Koleji öğretmeni öğrencisinin bütün akademik ihtiyaçlarını okul imkanlarını üst düzeyde kullanarak gerçekleştirir.
• Maarif Koleji öğretmeni öğrencilerinin performans ve proje ödevlerine bizzat okulda rehberlik yaparak süreç odaklı değerlendirme yapar.
• Maarif Koleji velileri çocuklarının okul ortamında bütün akademik ihtiyaçlarının karşılandığının bilinci ile evde birer öğretmen gibi davranmak yerine; anne-baba rolünü yaşamanın huzurunu duyarlar.
HER ÇOCUK ÖZELDİR
Okul öncesi eğitimin gerekliliğini biliyoruz. Maarif Koleji okul öncesi eğitimde en çok nelere dikkat ediyor?
Okul öncesi eğitim, insan gelişimin en hızlı, en duyarlı dönemini oluşturur.
Bu dönemde alınan eğitim, çocuklarımızın yaşam biçiminin, kişiliklerinin, çevreye ve dünyaya bakış açılarının oluşmasında önemli bir rol oynar. Bu anlamda, çocuklarımıza iyi bir gelecek hazırlamak okul öncesi eğitim ile başlar.
MAARİFKİDS Anaokulu’nda ‘Her çocuk özeldir’ yaklaşımından yola çıkılarak öğrenci merkezli bir anlayışla uluslararası standartlarda eğitim programları uygulanmaktadır.
Anaokulu çocukları, okulu ve öğrenmeyi seven, kendini ifade edebilen, temel eğitim bilgileriyle donanımlı öğrenciler olarak daha sonraki eğitim yaşamına hazırlanır.
Çocuklarımızın MAARİFKİDS Anaokulu’ndan alacağı eğitimle yarınlara güvenle adım atmaları arzusundayız.
Bu anlamda siz anne babalar ile uzun ve güvenli bir birliktelik kuracağımıza inanıyoruz.
Sosyal aktivitelerinizi bize biraz anlatır mısınız?
Günümüzde akademik başarının tek başına yeterli olmadığını düşünen okulumuz, öğrencilerini sosyal, sanatsal ve kültürel alanda da tam donanımlı yetiştirerek bir üst eğitim hayatına hazırlamaktadır.
Bu amaca ulaşabilmenin yolunun da sosyal alanlarda uzmanlaşan kadrolardan geçtiğine inanıyor ve öğrencilerimize resim, müzik, tiyatro, dans ve benzeri branşlarda, teoriyle pratiği bünyesinde barındıran profesyonel eğitmenlerden eğitim verdiriyoruz. Eğitmenlerimizin her biri kendi alanlarında kariyerlerini tamamlamış ve eğitim uzmanlığı konusunda yeterliliği bulunan seçkin kişilerden oluşur.
Yaz döneminde de yaz okulu ile eğitim öğretim anlamında hizmet vermeye devam ediyoruz.
İlkokul ve ortaokul grubu için yabancı dil eğitim seviyenizi nasıl değerlendirirsiniz?
Amacımız öğrencilerimize yabancı bir dili kullanarak iletişim kurma becerisini öğrenmenin önemini kazandırmak ve sevdirmektir.
Tüm sınıflarda haftada ile 12 saat İngilizce eğitimi verilmektedir. Ayrıca haftada 2 saat Almanca eğitimi yabancı dil eğitimine eklenmektedir. Öncelikli hedefimiz ilk ve ortaokul öğrencilerimize ana dilleri ve resmi dilimiz Türkçe’yi en mükemmel şekilde kullanmalarını sağlamak İngilizce’yi öğretmek Almanca’yı benimsetip alt yapılarını oluşturmaktır.
Okulumuzda Avrupa Birliği standartları çerçevesinde ve yas düzeylerine uygun olarak sürdürülen yabancı dil eğitiminin sonucunda öğrencilerimiz, 8. sınıfın sonunda öğrendikleri yabancı dili hem yazılı hem de sözlü olarak kullanarak etkili iletişim kurabilecek, dile yönelik kazanımlarını gerçek yaşamla ilişkilendirebilecek düzeye ulaşmaktadır.
EĞİTİM İŞİ SÜREÇTİR
Sürekli değişen eğitim sistemi hakkında neler söylersiniz?
Eğitim işi bir süreçtir, sürekliliktir. Son 10 yılda 5 kez liselere giriş, 3 kez de üniversiteye giriş sisteminde değişiklik yapıldı. Yine bu süre zarfında 5 kez Milli Eğitim Bakanı değişti. Bakan değişimi elbette eğitim politikasındaki değişikliği de beraberinde getirdi.Eğitim sistemimiz bir anlamda istikrara hasret kaldı. Bu değişimler maalesef eğitimin kalitesini düşürüyor, maddi ve manevi büyük kayıplara sebep oluyor.
Ne istediğimizi bilmezsek bulduğumuzla yetiniriz. Biz Maarif Eğitim Kurumları olarak seçkin öğretmen kadromuz ve verdiğimiz eğitim ile ne istediğimizi ve hedeflediğimizi çok iyi biliyoruz.
Yorumlar 1
Kalan Karakter: