Hedeflenen ve gerçekleşen enflasyon rakamları arasındaki farka dikkati çeken Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı Ali Çandır, "Bakıyoruz ki neredeyse son 5 yıldır yüzde 5 hedefi konularak ele alınan enflasyon, yılsonuna gelindiğinde hedeften en az 2-3 puan sapmakta ve yüzde 7-8'ler civarında seyretmekte. Bu, karar alıcılara karşı güveni zedelemektedir" dedi.
ATB Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı şubat ayı enflasyon rakamlarını değerlendirdi. Çandır, TÜİK'in açıkladığı şubat ayı enflasyon rakamlarında ülke genelinde beklenenin aksine tüketici fiyat endeksinde (TÜFE) yüzde -0,02, yurt içi üretici fiyat endeksinde (Yİ-ÜFE) ise yüzde -0,20 düşüş gerçekleştiğini belirtti. Enflasyon yıllık bazda değerlendirildiğinde TÜFE yüzde 8,78, Yİ-ÜFE yüzde 4,47 oranında gerçekleştiğini anlatan Başkan Çandır, "Bu rakamlara göre bir önceki yılın aynı ayına göre gerçekleşen TÜFE son 12 yıl ortalaması olan yüzde 8,32'nin üzerinde oldu" dedi.
HEDEF İLE GERÇEKLEŞME FARKLI
Uzun süredir hedeflenen ve gerçekleşen enflasyon rakamları arasındaki farka da dikkati çeken Ali Çandır, "Bakıyoruz ki neredeyse son 5 yıldır yüzde 5 hedefi konularak ele alınan enflasyon, yılsonuna gelindiğinde hedeften en az 2-3 puan sapmakta ve yüzde 7-8'ler civarında seyretmekte. Bu ise karar alıcılara karşı güveni zedelemektedir" dedi.
Enflasyonda hedef ve gerçekleşme arasındaki farkın, tedirginlikle girilen 2016 yılının ilk aylarında da yaşandığını belirten Çandır, "Yüzde 5 hedefin daha ilk aydan tutturulamayacağı ortaya çıktı. Ancak Şubat'a gelindiğinde aylık değerin negatifi görmesi sevindirici bir gelişme. Hedefi koyan ve aynı zamanda başlıca görevi fiyat istikrarını sağlamak olan Merkez Bankası'nın 2016 yılı tahminini yüzde 7,5 olarak açıklaması, hedefin sapacağının daha başlangıçta ilanı oldu" diye konuştu. Başkan Çandır, hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesinin ürün bolluğuna neden olduğunu, bunun da enflasyona olumlu etkisine dikkat çekti.
BATI AKDENİZ'DE FİYAT ARTIŞI
Rusya ile yaşanan sorundan en fazla Batı Akdeniz Bölgesi'nin etkilendiğini söyleyen Çandır, batı Akdeniz'deki tüketici fiyatlarındaki artışa dikkat çekti. Çandır, "Fiyatların aylık artış oranı yüzde 0,20, yıllık artış oranı ise yüzde 8,91 oldu. Bölgenin bir önceki enflasyon rakamının yüzde 1,51 olduğu düşünüldüğünde şubat ayındaki rakam bunun altında olması bölgemiz için belki umut verici sayılabilir. Ancak Şubat ayındaki bölgesel fiyat artışı yıllık bazda ülke ortalamasının üzerinde olması, bölgemizin nispeten daha pahalıya yaşam sürdüğünün bir karşılığıdır" diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: