AÜ Teknokent Kordon Kanı Bankası'nda saklanan kordon kanları, iki hastaya şifa oldu
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Teknokenti'nde faaliyet gösteren kordon kanı bankası ve doku-hücre üretim merkezindeki kordon kanları, iki hastaya şifa oldu
Yayınlanma :
09.02.2021 08:17
Güncelleme :
09.02.2021 08:37


Kemik iliği nakli tedavisinde kullanılan kordon kanlarından biri Adana'da Diamond- Blackfan anemili 11 yaşındaki kız hastaya nakledilirken, diğeri İstanbul'da talasemi majorlü (Akdeniz anemisi) 3 yaşındaki hastaya nakledildi. Merkez sorumlusu Dr. Durmuş Burgucu, "Aynı anda iki şehirde bu organizasyonun yapılması son derece güç. Fakat ekibimiz pandemi koşullarında büyük özveri ile kemik iliği nakil merkezleri ile uyumlu bir çalışma gerçekleştirdi" dedi.
2 YIL ÖNCE ALINAN KORDON KANI
Dr. Burgucu, "İki hastamızda kullanılan kordon kanları 2 yıl önce kardeşlerinden alınan kanlar. Bazı durumlarda kordon kanı ile birlikte kemik iliğinden de hücre toplanabilmektedir. Bu tür nakillere kombine nakiller denilmektedir. Genellikle kordon kanı toplanan kardeşin 2 yaşına kadar büyümesi beklenir. Bunun amacı ihtiyaç halinde kardeşlerden kemik iliği de toplanabilmesidir. Doğum esnasında alınan kordon kanları, eksi 196 santigrat derecede uzun yıllar saklanabilir. Bugünkü verilere göre 23,5 yıl güvenli bir şekilde saklanabilir. Saklama işlemi sıvı azot içinde özel tanklarda yapılır" dedi.
NAKİL KÜLTÜRÜ VE BİRİKİMİ
Akdeniz Üniversitesi nakil kültürü ve birikiminin dünyada sayılı merkezde olduğunu vurgulayan Dr. Burgucu, "Doku, organ ve kemik iliği nakillerinde önemli bir merkez olan üniversitemizde, kök hücre ve diğer hücresel tedavi alanında elimizden gelenin en iyisini vermek için gayret ediyoruz" dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: