Bacakları kesilen Aras'ın protez borcuna icra işlemi
ANTALYA'da el ve ayak anomalisiyle dünyaya gelen, bu nedenle bacakları diz altından kesilen Aras Çelik'e (9) banka kredisiyle alınan 3'üncü protez bacakların borcu ödenemeyince, aile icralık oldu. Aras, büyüme süreci devam ettiği için, krediyle alınan protezleri de kullanamıyor.
Yayınlanma :
11.03.2025 10:55
Güncelleme :
11.03.2025 11:02


ANTALYA'da el ve ayak anomalisiyle dünyaya gelen, bu nedenle bacakları diz altından kesilen Aras Çelik'e (9) banka kredisiyle alınan 3'üncü protez bacakların borcu ödenemeyince, aile icralık oldu. Aras, büyüme süreci devam ettiği için, krediyle alınan protezleri de kullanamıyor.
Kepez ilçesinde yaşayan Özlem (43) ve Mehmet Ali Çelik (44) çiftinin ilk çocukları Hatice Nazlım (14), el ve ayak anomalisiyle dünyaya geldi. İkinci çocuklarının doğumunu bekleyen Çelik çiftine, gebelik sırasında bu bebekte de el ve ayak anomalisi olabileceği söylendi. Çift, dünyaya gelen ve Aras adını verdikleri çocuklarının iki bacağında, diz aşağısında kemik olmadığını öğrendi. Farklı şehirlerdeki doktorlara çocuklarını götüren anne-baba, çözüm bulamadı. Son olarak gittikleri doktor, Aras'ın kemik olmayan bacaklarının kesilmesinin daha uygun olduğunu söyledi. Tekerlekli sandalyeyle hayatına devam eden Aras'ın, evin penceresinden dışarıda oynayan çocukları izlerken, 'Ben de oynamak istiyorum' dediğini belirten çift, doktorun teklifini kabul etti.
PROTEZ İÇİN KREDİ ÇEKİLDİ
Protezle ayağa kalkıp yaşıtları gibi oynamak isteyen Aras, 3 yaşında ameliyata alınıp bacakları diz altından kesildi. Kısa sürede iyileşen Aras için gerekli protez, ailenin gücü yetmeyince toplanan yardımla alındı. Yaşıtlarıyla oynamaya başlayan Aras'ın protezleri, büyüdükçe kendisine küçük gelmeye başladı. Toplanan yardımlarla alınan ikinci protez de kısa süre sonra işlevini yitirdi. Son olarak 2 yıl önce tekrar protez ihtiyacı ortaya çıktı. Protez için destek bulamayan Özlem Çelik, bankadan 235 bin lira kredi çekerek, oğlunun ihtiyacı olan protezi satın aldı. Bir süre ödenen kredinin taksitleri aksamaya başladı. Son olarak ödenemeyen taksitler nedeniyle anne Çelik icralık oldu. Banka avukatları tarafından Çelik'e, borcun ödenmemesi halinde cezaevine girebileceği söylendi. Çelik ailesi, protez borcunu ödemek ve yeni protez alınması için yardım bekliyor.

BORÇ ÖDENMEZSE CEZAEVİNE GİRECEK
Aras'ın çok neşeli bir çocuk olduğunu belirten Özlem Çelik, "Çok hareketli, çok neşeli, herkesle sohbet ediyor. İlk iki protezlerini yardım toplayarak yaptırdık. Büyümesi devam ettiği için yeniden yaptırmak gerekiyordu. Üçüncüsünde yardım toplayamayınca bankadan 235 bin lira kredi çekmek zorunda kaldık. Kredinin bir kısmını ödedik, bir kısmını ödeyemeyince icralık olduk. Avukatlar ödememiz gerektiğini yoksa hapse gireceğimi söyledi. Büyüdüğü için şu anki protezleri de kullanamıyor" diye konuştu.
Aras'ın okula tekerlekli sandalyesiyle gittiğini söyleyen Çelik, "Tekerlekli sandalye ile bir yere kadar hareket edebiliyor. Yaşıtları gibi yürümek, koşmak istiyor. Beden eğitimi dersine katılmak istiyor. Yapamayınca o da biz de çok üzülüyoruz. Yeni protezi için yeniden yardım toplamak zorundayız. Kendi bütçemizle altından kalkamıyoruz. Aras'ı rahat ettirmek istiyoruz" dedi.
'PROTEZ KÜÇÜLÜNCE BACAĞIMI ACITIYOR'

Protezleri olmadan hareket etmenin zor olduğunu söyleyen Aras Çelik ise "Okula tekerlekli sandalyemle gidiyorum. Protez küçülünce bacağımı acıtıyor. Akülü tekerlekli sandalyem olduğu için şanslıyım, okula kendim gidebiliyorum. Çok koştuğumda dizlerim kızarıyor" diye konuştu.
BORCU BİTMEDEN YENİ PROTEZ İHTİYAÇ OLDU
Aileye destek beklediklerini söyleyen Antalya Yardımlaşma Platformu üyesi Halit Mert, "Aras'ın yürümesi için gerekli protezleri alabilmek için ailenin kredi çekip icralık olduğunu öğrendik. Aras gelişim çağında olduğu için mevcut protezin borcu bitmeden, onu kullanamaz hale geldi. Şu an yenisine ihtiyaç var. Öncelikle ailenin ödeyemediği borcu ödemek için hayırseverlerden destek bekliyoruz. Aras çok enerjik ve hayat dolu bir çocuk. Bu enerjisini spor dallarında kullanabilmesi için yönlendirilmeye ihtiyacı var. Aras'ın hayata kazandırılması ve protezi için destek bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: