Antalya'da Turizmden Sorumlu Vali Yardımcısı Recep Yüksel, Balbey Mahallesi'ndeki kentsel yenileme süreciyle ilgili bilgi verdi. Vali Yardımcısı Yüksel, “Geçtiğimiz ay Balbey Mahallesi'ndeki 158 bin metrekarelik alanla ilgili bir karar yayınlandı. Bu kararla Balbey Mahallesi Kentsel Yenileme Alanı ilan edildi. Uzun, soluklu bir çalışmaydı bu. Burada ne olacak? 2005 yılında çıkan bir yasa çerçevesinde başta Büyükşehir ve Muratpaşa belediyeleri olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Balbey Mahallesi'ndeki öncelikle camisinden çeşmesine, sivil mimarlık örneklerimiz olan konutlarımıza ve kamu binalarına varıncaya kadar tescilli eserlerin restorasyonu ve işlevleştirilmesi, sokakların sağlıklaştırılması, yıkılması gereken doymuş yapıların yıkılıp ortadan kaldırılması gibi çalışmalar olacak" dedi.
Bu çalışmaların belediyelerin sorumluluğunda yürüyeceğini anlatan Yüksel, “Valiliğimiz de emlak vergilerinden alınan yüzde 10'luk havuzdan bunların finansmanını yapacak. Bu 15.8 hektarlık yerde gayrimenkulu olan mülk sahipleri de yerel idarelerle işbirliği içinde üzerlerine düşeni yapmak durumunda olacak" dedi.
Balbey Mahallesi'nin geçmişte Bakanlar Kurulu tarafından Kaleiçi'yle birlikte Tahılpazarı, Haşimişçan Mahallesi'nin Kültür Turizm Koruma Gelişim Bölgesi ilan edildiğini hatırlatan Yüksel, “Bu bölgenin koruma amaçla imar planları yapılmış, revizyonları yapılmış, ancak mevzi çalışmalar dışında Kaleiçi'ndeki iyileştirmeler dışında çok fazla bir şey yapılamamış. Bu kentsel yenileme alanı ilanıyla beraber biraz daha topluca iyileştirme çalışmaları yapılacak" dedi. Recep Yüksel, sorunların çözümü için Antalya Kaleiçi'nde Turizm Altyapı Hizmet Birliği'nin kurulması gerektiğini de sözlerine ekledi.
27 Temmuz 2004'te yürürlüğe giren 5226 sayılı Kanunla birlikte Türkiye'de emlak vergilerinin yüzde 10'u oranında mülk sahiplerinden taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payı alınmaya başlandı. Emlak vergisinin yüzde 10'u oranında tahsil edilen bu para, kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi amacıyla hazırlanan projelerde belediyelere vali onayı ile kullandırılıyor.
BALBEY'İN FİNANSMANI YÜZDE 10'DAN KARŞILANACAK
ANTALYA'nın tarihi semtlerinden Balbey Mahallesi, emlak vergilerinin yüzde 10'u oranında alınan kaynakla ayağa kaldırılacak
Yayınlanma :
04.05.2015 06:49
Güncelleme :
04.05.2015 07:03


Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: