ANTALYA Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD), Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen ve binlerce can kaybı, yaralanma ve yıkıma sebep olan depremlerin yaşandığı bölgede yapılan incelemeler sonrası, bir rapor hazırladı. Raporun sunumu için yapılan toplantıda konuşan ANSİAD Başkanı Akın Akıncı deprem konusunda daha çok yol kat edilmesi gerektiğini ifade etti.
İnsanlar umutlarını yitirmişler
Deprem bölgesindeki gözlemlerini anlatan Başkan Akın Akıncı: ''Deprem bölgesine giden bir insan olarak söylüyorum. Oradaki insanlar mallarını, paralarını, evlerini kaybettiler. Bunların yanında da umutlarını da kaybetmişler. Bu insanlara tekrardan umut aşılamamız gerekiyor' ifadelerine yer verdi.
Fatura sadece müteahhitlere kesilmemeli
Yaşanan acının çok derin olduğunu ve üstesinden gelinmesi gereken bir duygu durumunun altını çizen Akın Akıncı: '' İnsanlar bu duygulardayken tabi ki sorumluların da hak ettiklerini almasını bekliyorlar. Bu noktada 50 bine yakın cana mezar olan evlerin sorumluluğu sadece müteahhitlere kesilmemeli. Tabi ki onlar da paydaş ancak birçok kişinin sorumluluğu olduğu unutulmamalı' dedi
Binaların yüzde sekseni yıkılacak
Deprem bölgesinde ayakta görülen binaların yıkılacağını söyleyen ANSİAD Başkanı Akıncı. '' Televizyonlarda ya da medyada gördüğümüz binaların birçoğu ayakta. Ayakta görünüyor ama yüzde sekseni ağır hasarlı ve yıkılacaklar. Bu binaların yıkılmasından sonra yeni bir bölgesel vizyonla, eski hataları yapmadan yeni kentler kurulmalıdır'' ifadelerini kullandı.
Antalya'daki depremzedeler ne yapacak?
İnsanların depremin ilk günlerinde yaşadığı şok ve tepkisizliği atlattıklarını belirten Akıncı: ''Facianın ilk anlarında insanların yaşadığı şoku atlattıklarını ve artık 'ne yapacağız?' diye sorduklarını görüyoruz. Antalya özelinde de yaklaşık 200 bin depremzede misafirimiz var. Tabi ki ilk amacımız insanları memleketlerinde yaşatmak ancak bu şu anlık mümkün değil. Antalya'da da 'turizm sezonu başlıyor' deniliyor. Otellerdeki depremzedeler başta olmak üzere o bölgeden gelen misafirlerimiz ne yapacak? Uzun süredir bunu soruyoruz' diye konuştu
AFAD ve Kızılay siyaset üstü olmalıdır
Yeni bir depremde yeni bir facia yaşamamak için yapılması gerekenler hakkında konuşan Akın Akıncı: '' AFAD ve Kızılay gibi kurumlar siyaset üstü olmalıdır. Tamamen bilimden uzak başka sebeplerle gündem olan imar barışı kesinlikle tekraren yapılmamalıdır. Gerekiyorsa daha önce bu afetlere maruz kalmış bu konuda ve ekonomik anlamda gelişmiş ülkelerden deprem planları ve hazırlıkları satın alınmalıdır. Yine o ülkelerdeki gibi arsa ve araziler sadece yatırım amacıyla alınıp kullanılmamalı, araziden kamuya ne gibi faydalar sağlanacağı taahhüt edildikten sonra bireylerin satın alınmasına izin verilmeli ' diye konuştu.
Yetki ve unvan aynı anda verilmemeli
Okuldan mezun olan deneyimsiz bir teknik elemanın hemen inşaat yapma ve imza yetkisi olduğunun altını çizen Akın Akıncı: '' Bir mühendisin mezun olduktan hemen sonra her türlü projeyi yapma yetkisi oluyor. Amerika, İngiltere gibi ülkelerde en az 2 sene sonra verilen bu yetki, mezun olarak unvan sahibi olan herkese 2 günde veriliyor. Onlarda 2 sene bizde 2 gün. Fark buradan belli oluyor' ifadelerini kullandı.
Antalya'da şiddetli deprem riski yok
Antalya'nın deprem bölgesinde yer almadığını belirten Başkan Akıncı en yakın fayın Kıbrıs yakınlarında olduğunu ve deniz depremlerindeki sönümleyici etki sebebiyle orada olan bir depremin Antalya'da 7 şiddetine çıkmasının bilimsel olarak mümkün olmadığını ifade ederek, bunun tedbiri bırakmak için bir sebep olarak algılanmamasının çok önemli olduğunu söyledi.
Siyaset bilimin önüne geçti
ANTALYA Sanayici ve İş İnsanları Derneği (ANSİAD) Akın Akıncı; '' Siyasetin bilimin önünde yer aldığı her gün böyle risklere gebe olduğunu düşünüyoruz. Bilim her koşulda hem siyasetin hem de gündelik hesapların önünde yer almalıdır'' diye konuştu.
Teknik liseler yetersiz
Akıncı; ''Deprem felaketiyle birlikte ülkemizde meslek liselerinin, teknisyenlik ve mühendislik eğitimlerinin sayısal olarak yetersiz kaldığı ve arama-kurtarma uzmanı ile teknisyen eğitimi gibi alanlarda yetişmiş kalifiyeli personellere daha fazla ihtiyacın olduğu daha net görülmüştür. En önemlisi, orta öğretimde üniversite sınavı merkezli eğitimin coğrafya, jeoloji, deprem, iklim değişikliği, afet ve çevre gibi birçok konuda bilinçlenmeyi engellediği de artık görülmelidir'' dedi.
'Afet yönetim birimi kuralım dedim'
Antalya'nın da depreme hazırlıklı konusunda eksiklikleri olduğunu söyleyen Akıncı; yetkililerle, belediye başkanlarımızla görüştüm. Antalya'da meslek odalarının, STK'ların ve sivil inisiyatifin de dahil olduğunu afet birimi kuralım dedim. Umuyorum en yakın zamanda dönüş yapacaklardır' diyerek sözlerini noktaladı.
Selim Çelik
Yorumlar
Kalan Karakter: