Boğazkent'te yeni kuş türü
ANTALYA'nın Serik ilçesindeki Boğazkent Kuş Halkalama İstasyonu'nda Akçaylak (Elanus caeruleus) kuş türü kayıt altına alındı
Yayınlanma :
10.11.2020 11:28
Güncelleme :
10.11.2020 11:28


Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü ve Serik Belediyesi arasında imzalanan protokol kapsamında çalışmalarını yürüten Boğazkent Uygulamalı Çevre Eğitimi ve Kuş Halkalama İstasyonu, 2020 sonbahar dönemi çalışmaları kapsamında Serik ve çevresinde ilk kez Akçaylak (Elanus caeruleus) kuşunu kayıt altına alındı. Türkiye'de kış aylarında çok nadir olarak gözlenen tür, Serik bölgesi için yeni kayıt oldu. Bu türle birlikte Boğazkent ve çevresinde gözlenen kuş türü sayısı 241 oldu.
Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Boğazkent Kuş Halkalama İstasyonu Sorumlusu Dr. Hakan Karaardıç, şöyle dedi:
"Sonbahar 2020 dönemi çalışmalarını, gerek pandemi dönemindeki etkileri gerekse küresel ısınmaya bağlı kuş davranışlarındaki değişimleri belirlemek amacıyla kasım ayı sonuna kadar devam edecek çalışmada ilginç kayıtlar ortaya çıkmaya devam ediyor. Kışlama alanlarına ulaşmak üzere Türkiye üzerinden Akdeniz'i geçmek zorunda olan on binlerce kuş bu bölgeyi kullanmakta. Bugün görüyoruz ki Söğüt bülbülü (Phylloscopus trochilus), Büyük kamışçın (Acrocephalus arundinaceus), Kındıra kamışçını (Acrocephalus schoenobaenus), Saz kamışçını (Acrocephalus scirpaceus) gibi türlerden hala istasyonda yakalanmaya devam ediyor. Diğer yandan az sayıda da olsa Turna (Grus grus) geçişleri kaydedildi. Ayrıca, rakımı yüksek yakın bölgelerde bolca yayılışı olan Dağ serçesi (Passer montanus) de istasyonda yakalanan türler arasında yer aldı. Bununla birlikte Boğazkent için bayrak tür niteliğinde olan yaz göçmeni Mahmuzlu kızkuşu (Vanellus spinosus) türünden 20 civarında birey göç etmedi. Türkiye'de kuş araştırmalarında kritik bir konumda yer alan Boğazkent Kuş Halkalama İstasyonu bünyesinde gerçekleştirilen bu çalışmalar, küresel iklim değişikliğine bağlı yaban hayatında ortaya çıkan değişimin ortaya konmasında önemli bir rol oynamaktadır."
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: