Burdur Gölü'ndeki çekilmeye, 'kar' umudu
TÜRKİYE'nin 7'nci büyük gölü, kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Burdur Gölü'nde; su seviyesi 1 yılda 1,22 metre, 52 yılda ise 19,51 metre düştü. Yüzeyinde yüzde 46'lık azalma yaşanan, 3 metre yüksekliğindeki iskelenin suya yaklaşık 7 metre uzaklıkta kaldığı göldeki hızlı çekilmeye kar ve yağmur can suyu oldu
Yayınlanma :
03.02.2022 07:35
Güncelleme :
03.02.2022 07:49


ÇATLAMIŞ TOPRAK ÖRTÜSÜ OLUŞTU
Aralık 1959'da 205,54 kilometrekare ölçülen gölün yüzeyi, 1 Haziran 2021 itibarıyla 123,45 kilometrekareye, 6062,48 hektometreküp ölçülen hacim ise 3731,67 hektometreküpe düştü. Gölün hacmi 15 Ocak'ta da 3644,563 hektometreküpe düştü. Su yüzeyinin 52 yılda yaklaşık yüzde 46 azaldığı belirtildi. Göldeki kuruma nedeniyle geçmiş yıllarda sahil olarak kullanılan Şeker Plajı, halk plajı ve göl kıyılarında çatlamış toprak örtüsü oluştu. Çekilme yaşanan bazı alanlar ise çalı ve otlarla büründü. Halk plajında 5 yıl önce göl suyunun yüzeyinde yer alan 3 metre yüksekliğindeki iskele, bugünlerde suya yaklaşık 7 metre uzaklıkta bulunuyor.
İNSAN MÜDAHALESİ VE KAÇAK SONDAJ
Göldeki çekilme ve kurumanın en büyük nedenleri arasında; gölü besleyen akarsu ve yer altı suyu kaynaklarının rejimine olumsuz insan müdahalesi, tarımsal sulamada teknolojik gelişmelerin kullanılmaması, su sarfiyatının yüksek olması, havzada kaçak sondaj kuyuları vasıtasıyla kaçak su kullanımı gösteriliyor. Kuraklık nedeniyle Burdur Gölü'nün hızla çekildiğini dile getiren Jeoloji Mühendisleri Odası Burdur Şube Başkanı Hüseyin Tarhan "Kuraklık aynı zamanda yer altı sularındaki akifer (alt ve üst kısımlar geçirgen veya geçirimsiz tabakalardan oluşan ve yer altı sularını taşıyan tabakalar) seviyesinin de düşmesine sebep oldu. Bu da dolaylı olarak göldeki su seviyesinin düşmesine yol açıyor" dedi.
'YAĞIŞLAR GÖLE ÇOK FAYDALI OLDU'
Son dönemdeki kar yağışının göldeki su seviyesinin artmasına faydalı olduğunu anlatan Tarhan, şunları söyledi:
"Çiftçilerimizin damlama, yağmurlama sulama sistemine geçmeleri ve suya ihtiyacı daha az olan bitkilere rağbet göstermeleri gerekiyor. Sularımız sonsuz ve sorunsuz değil. Son yağışlarla yer altı kaynaklarımız biraz daha yükseldi, biraz daha beslendi, inşallah daha fazla olur ve beslenir. Ama vahşi sulama sistemini bitirip, düzenli, sistematik, minimum şekilde suyu kullanıp, maksimum şekilde verim elde edecek sistemi kurmamız lazım. Suyu geleceğe, çocuklarımıza bırakacak şekilde kullanmamız lazım."
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: