ÇANAKKALE Onsekiz Mart Üniversitesi'nde (ÇOMÜ) düzenlenen I. Yerel Çanakkale Şiddetle Mücadele Çalıştayı'nda kadına uygulanan şiddet masaya yatırıldı. ÇOMÜ Sağlık Yüksek Okulu tarafından Çanakkale genelinde kadına yönelik uygulanan şiddet araştırmasında son 1 yılda her 100 kadından 30'unun şiddet gördüğü ortaya çıktı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Yüksekokulu, Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Çanakkale Belediyesi'nin işbirliğiyle I. Yerel Çanakkale Şiddetle Mücadele Çalıştayı Safiye Hüseyin Elbi Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi. Çalıştaya ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Yücel Acer, Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı Rebiye Ünüvar, ÇOMÜ Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Kelkit, ÇOMÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Tarhan, ÇOMÜ Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Gülbu Tanrıverdi, akademik, idari personel ile öğrenciler, kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.
"ŞİDDET BİR İNSAN HAKLARI İHLALİDİR"
Çalıştay'ın açılış konuşmasını yapan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Sağlık Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Gülbu Tanrıverdi, şiddetin bir insan hakları ihlali olduğunu söyledi. Şiddetin sadece gelişmekte olan ülkelerin değil, bütün dünyanın sorunu olduğunu ifade eden Doç. Dr. Tanrıverdi, "Şiddet oranları ülkelere göre farklılık göstermekte. Türkiye'de ise kadın hayatının herhangi bir döneminde fiziksel şiddete uğrama oranın yüzde 40 dolayında. Bunun yanı sıra kadınların yüzde 15'i cinsel şiddete, yüzde 44'ü duygusal şiddete, yüzde 23'ü ise ekonomik şiddete uğruyor. Çanakkale yerelinde ise 2014 yılında yaptığımız bir çalışmada yaklaşık 10 kadından 3 tanesinin şiddet gördüğünü tespit ettik" dedi.
HER 100 KADINDAN 30'U ŞİDDET GÖRDÜ
ÇOMÜ Sağlık Yüksekokulu tarafından 2014 yılında kadına yönelik uygulanan şiddetle ilgili yapılan çalışmada her 100 kadından 30'unun şiddet gördüğü tespit edildiği de çalıştayda açıklandı. İl genelinde 663 evli kadınla görüşülerek şiddet türleri üzerinden yapılan araştırmanın sonucuna çalıştayda yer verilip, son 1 yıl içinde her 100 kadın'dan 13'ünün fiziksel, 12'sinin cinsel, 24'ünün duygusal, 11'inin de ekonomik şiddete maruz kaldığı belirtildi.
Çalıştayda konuşmaların ardından Çanakkale Belediyesi Sosyal Hizmet Uzmanı Hatice Okyar İğli ile Çanakkale İl Emniyet Müdürlüğü'nden Uğur Güngör kurum olarak yaptıkları faaliyetleri katılımcıları ile paylaştı.
Mustafa SUİÇMEZ / ÇANAKKALE, (DHA)
FOTOĞRAF
Yorumlar
Kalan Karakter: