Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV), ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Mayıs ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu. TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Mayıs ayında ülke genelinde yüzde 0,65 artış beklenen tüketici fiyatlarında yüzde 0,58, yurt içi üretici fiyatında ise yüzde 1,48 artış gerçekleştiğini belirten Çandır, "Cari yıl sonu TÜFE beklentisi bir önceki anket döneminde yüzde 7,91 iken, bu anket döneminde yüzde 7,80'e geriledi, ancak gerçekleşme yüzde 6,58 oldu. Her ne kadar gerçekleşmeler beklentilerin altında olsa da özellikle aylık bazda üretici fiyatlarının tüketici fiyatlarının üzerinde olması, önümüzdeki aylardaki artışların habercisi" uyarısında bulundu. Çandır, talep artışının yaşanacağı Ramazan ayının arifesinde gıda fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi ve tencerelerin daha ucuza kaynamasını diledi.
Yılın ilk yarısında fiyatların normale dönmeye başladığını kaydeden Çandır, gıda fiyatlarındaki düşüş ve kurdaki gerilemenin enflasyonla mücadelede iyi bir fırsat olduğunu, ancak çekirdek enflasyonun bu düşüşe katılmadığını, katılığını koruduğuna dikkat çekti.
TARIMIN BAŞKENTİNDE ENFLASYON YÜKSEK
TÜİK verilerine göre, Antalya, Burdur ve Isparta'nın yer aldığı Batı Akdeniz Bölgesi'nde, Mayıs ayında tüketici fiyatlarında 0,69 oranında artış gerçekleştiğini belirten Ali Çandır, "Ürünlerin bollaştığı bu aylarda tarımın başkenti sayılabilecek Batı Akdeniz Bölgesi'nin Türkiye ortalamalarının üzerinde bir enflasyona sahip olması düşündürücü. Antalya, Burdur ve Isparta'nın son aylarda en pahalı alt bölgeler arasında bulunduğu göz önüne alındığında, bu durum bölge üreticilerinin ürün kayıplarını ve girdi maliyetlerinin ağır yükünü tüketiciye yansıtmak durumunda kaldıklarının açık bir göstergesi. Bu nedenle politika yapıcılara ve uygulayıcılarına üreticilerin omuzlarındaki yükü hafifletilmesi talebimizi yineliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
TURİZMİN ETKİSİ
Aylık olarak her ne kadar gıda fiyatlarında bir düşüş görülse de, tarımın ciddi tedarik sağladığı turizm sektörünün iç açıcı olmadığını belirten Çandır, "Bu durum bölgemiz açısından mikro politikalara ihtiyaç duyulduğunu ortaya koymaktadır. Zira yıllık değerlendirmede yüzde 0,51 oranlık artışla gıda sektörüyle iç içe olan lokanta ve oteller grubunun halen ilk sıralarda yer alması bu kaygımızı derinleştirmekte. Bu nedenle söz konusu sıkıntıları çözebilme imkanı varken ekonomideki gerçek sıkıntıların üzerine eğilmeliyiz" dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: