Mimarlar Odası Antalya Şubesi Başkanı Hasan Çerçiler, Mimarlar Odası Antalya binasında bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda açıklamalarda bulunan Başkan Çerçiler afetlerin önceden planlanan fiillerin uygulanması durumunda felakete dönüşmeden atlatılacağının altını tekrardan çizdiklerini belirtti.
Çuvaldızı batırınca herkes irkildi
Geçtiğimiz günlerde Antalya’da 1999’dan önce yapılan bütün binaların yıkılması gerektiğini ifade eden bir açıklama yaparak gündem oluşturduklarını söyleyen Başkan Hasan Çerçiler: ‘‘ 1999 depreminden bu yana hep iğneyle uğraştık. Uyarılar, bildiriler hep gazete sayfalarında kaldı. Ama geçtiğimiz günlerde yaptığımız açıklama ile iğneyle uğraşmayı bırakıp çuvaldızı batırmış olduk. Herkes de bir irkildi. Biz de böylece sansasyonel bir etki yaratarak amacımıza ulaşmış olduk’’ dedi.
Deprem planı kapalı kuvözde yapılıyor
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin yapacağını açıkladığı Deprem Master Planı hakkında konuşan Çerçiler,’’ Ortak akılla yapılacağı ifade edilen deprem master planı adeta kapalı bir kuvözde yapılıyor. Ne mimarlar odası, ne inşaat mühendisleri odası, ne de jeoloji mühendisleri odasına danışıldı. Biz her zaman fikir vermeye yardımcı olmaya hazırız. Böyle plan yapılması doğru değil’ diye konuştu .
Biz devamlı 10. köydeyiz
Antalya’nın yıllar içerisindeki yasal değişikler ile 4. derece deprem bölgesinden 2. derece deprem bölgesine evirildiğini belirten Çerçiler: ‘‘Antalya’daki binalar 4. dereceye göre yapıldı. Çürük demeye korkuyorum. Çünkü çok tepki alıyoruz. 4. derece yapılan binalar sağlam değildir. Bu binaların acilen yıkılması ve yenilenmesi gerekiyor. Bunu söyleyince bizi 10. köye kovuyorlar. Ama biz her zaman doğruları söylemeye devam edeceğiz. 10. köyde bekliyoruz. Umarım herkes bu köye sağ salim gelir’ ifadelerini kullandı.
Deprem master planı sakınım planı olmalı
Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı Çerçiler: ‘‘ Deprem Master planı sakınım planı olarak revize edilmelidir. Sakınım planı afet anında ve afet sonrasında yapılacakları da içeren daha komplike bir planlamadır. Bu bakımdan oldukça önemlidir’’ diye konuştu.
Saat kulesine takke giydirmek yerine…
Antalya’nın tarihi eserlerinin de depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Hasan Çerçiler: ‘‘ Saat kulesine takke giydirmek yerine o yapıyı depreme dayanıklı hale getirmeliyiz. Bakın Gaziantep Kalesi depremde yıkıldı. Bizim de Hıdırlık Kulesi, Kaleiçi Surları, Perge Antik Kenti gibi birçok tarihi yapımız var. Bunlar turizm anlamında da çok önemli yapılar. Bunlar giderse turizm de çok zarar görecektir’ dedi.
Muratpaşa’da 240 bin haneden 180 bini eski
Antalya’nın merkezinde depreme dayanıksız evlerin sayısı çok fazla diyen Çerçiler; ‘‘ Mesela Antalya’nın merkezi ilçelerinden olan Muratpaşa’da yaklaşık 240 bin binanın 180 bini eski hane. Bu binaların acilen planlanarak depreme dayanıklı hale getirilmesi gerekiyor’ diye konuştu.
Bütün bunlar 3 yılda yapılabilir
Bütün şehrin deprem konusunda planlanmasının ve fiiliyatının tamamlanması için 3 yılın yetebileceğinin altını çizen Hasan Çerçiler:’’ 23 yıl adeta boşa geçti. Ders çıkarmadık. Aynı şekilde devam ediyoruz. Bu eksiklikleri bir an önce kapatmamız gerekiyor. bunun için de hızlı organize olursa 3 yıl yeterli olabilir’ ifadelerini kullandı.
Yasal ama vicdani değil
Çoğu şantiyede mimarlık belgesinin bir mimar tarafından kullanılmasına izin verilerek uzaktan imza ile iş yapılması hakkında gelen soruya da cevap veren Başkan Çerçiler: ‘‘ Birçok inşaatta mimar olan birisi sadece yetki belgesini göndererek oranın sorumluluğunu almış oluyor. Bu yasak değil kanunlarla izin veriliyor. Ancak vicdani değil. Mimar tarafından o inşaatın denetlenmesi gerekiyor. Her mimar şantiyede bir günde en az 8 saat kalmalıdır’ diyerek sözlerini noktaladı.
Selim Çelik
Yorumlar
Kalan Karakter: