Çocuklarda göz tembelliğine dikkat !
ANTALYA'da, Op. Dr. Seçil Özdemir Şahin, okul başarısı düşen çocuklarda çoğu zaman dikkat eksikliği ile göz tembelliğinin karışabildiğini belirterek, dikkat eksikliğinden şüphelenilen çocuğun mutlaka göz muayenesi olması gerektiğini kaydetti
Yayınlanma :
31.12.2020 07:46
Güncelleme :
31.12.2020 07:46


Özel bir hastanenin Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Op. Dr. Seçil Özdemir Şahin, çocuklarda gözü kapatan arpacık, katarakt, göz kapağı düşüklüğü, tümörler ve tedavi edilmeyen şaşılığın, göz tembelliğinin başlıca nedenleri olduğunu belirterek, hastalığın erken tanıyla önlenebildiğini kaydetti. Göz tembelliğini 'gözün az görmesi' şeklinde tanımlayan Op. Dr. Şahin, "Gözlükle düzeltme yapılsa bile görme yüzde 100 değilse ve az görmeyi açıklayan başka bir sebep yoksa, göz tembeldir" dedi. Tembellik tek gözdeyse şaşılık oluşabildiğini ve çocuğun başını çevirerek baktığını ifade eden Op. Dr. Seçil Özdemir Şahin, çift gözde olan göz tembelliklerinin ise ilerlemiş durumda olmadığı sürece aile tarafından anlaşılamayacağını söyledi.
1, 3 ve 6 YAŞ GÖZ MUAYENELERİ ÖNEMLİ
Gözün, doğumdan sonra gelişime devam ettiği için çocuğun görmesini bozan her durumun acilen tedavi edilmesi gerektiğinin altını çizen Op. Dr. Şahin, "6 yaşından önce tedaviye cevap çok iyiyken 9 yaşından sonra tedavi başarısı düşmektedir" şeklinde konuştu. Her çocuğun 1, 3 ve 6 yaş göz muayenelerinin atlanmaması gerektiğini belirten Op. Dr. Şahin, göz tembelliğinin çocuklarda okul başarısında ciddi düşüşe neden olduğuna dikkat çekti. İleri göz tembelliğinin çoğu zaman dikkat eksikliğiyle karışabildiğini sözlerine ekleyen Op. Dr. Şahin, "Dikkat eksikliğinden şüphelenilen çocukların mutlaka göz muayeneleri yapılmalıdır" dedi.
YENİ DOĞAN BEBEKTE ROP MUAYENESİ İHMAL EDİLMEMELİ
Göz muayenesinin doğumla birlikte başladığını anlatan Op. Dr. Şahin, "Erken doğan bebeklerde göz damarları gelişimini tamamlamamış olduğu için, doğum sonrası oksijen, gelişimde ani duraklama ve damarların bozuk gelişimine sebep olabilir. Damar bozukluğu artar ve merkezi etkilerse görme bozulur. İleri dönemlere kadar dışarıdan anlaşılamaz. Ancak muayene ile anlaşılabilir. Bebeğin düşük doğum kilosu ROP (prematüre retinopati) riskini artıran faktörlerdendir. 36 haftanın altında küvözde kalmış tüm bebeklerin ROP taraması uzman göz hekimince yapılmalıdır" diye konuştu.
Zamanında belirlenmiş ileri evre ROP'ların bir kısmının tedavi edilebildiğini söyleyen Op. Dr. Şahin, "Uygun vakalarda retina lazer tedavisi ve göz içine enjeksiyonlar hastalığı durdurabilir. ROP tedavi edilmezse görme azalması ve kalıcı körlük gelişebilir. Belli durumlarda 1-2 gün bile geç kalınması dönüşümsüz hasara sebep olabilir" dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: