Denek balıkları öğrenciler büyütüyor
AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi'ndeki balık üretim merkezinde, akvaryum balıklarının yanı sıra, bilimsel çalışmalarda kullanılmak üzere farklı türde balık üretiliyor
Yayınlanma :
28.06.2021 08:28
Güncelleme :
28.06.2021 08:29


AÜ Su Ürünleri Fakültesi'nde öğrencilerin canlı eğitim görmeleri için kurulan balık üretim merkezinde rengarenk akvaryum balıkları üretiliyor. Bu balıklar öğrencilere üretim zincirinin birebir anlatılmasında büyük rol oynuyor. Bilimsel araştırmalarda kullanılmak üzere denek balıklarının da üretildiği merkezin sorumlusu olan Doç. Dr. Mesut Yılmaz, fakültenin alt katındaki bir odayı üretim merkezi haline getirdiklerini söyledi. Merkezde değişik boylarda 5 binin üzerinde balık olduğunu anlatan Doç. Dr. Yılmaz, "Buradaki balıklar, yumurta zamanından bu yana takip ediliyor. Yumurtadan çıktıktan sonra boylarına göre ayrılan ve büyütülen balıklar, aynı zamanda bilimsel araştırmalara katkı sağlıyor" dedi.
ÖĞRENCİLER YAŞAYARAK ÖĞRENİYOR
Önümüzdeki eğitim öğretim yılında öğrencilerin fakülteye gelmesiyle ünitenin canlanarak üretimin hızlanacağını kaydeden Doç. Dr. Yılmaz, "Öğrenciler bir balığın üremesinden büyümesine kadar olan tüm aşamaları birebir yaşayarak şahit oluyor. Öğrencilerimiz yaparak, görerek ve yaşayarak öğreniyor. Çiklit balığının yumurtlamasından yetişkinliğe kadar olan aşamalarına şahitlik ediyorlar" dedi.
Bilimsel çalışmalar için üretilen 5 farklı tür olduğunu aktaran Doç. Dr. Yılmaz, "Bilimsel ve deneysel çalışmalarda genetik değişimi en az olan türleri üretiyoruz. Menşei belli olan balıklarla çalışmak, bilimsel verilerin güvenilir olmasını sağlıyor. Sadece su ürünleri değil diğer bölümlerden de talep olursa onlar için de hazırlık yapabiliyoruz. Balıklar farklı bilimsel çalışmalar için, bilim insanları için çok önemli. Genetik çalışmalar, çevresel değişimlerin analiz edildiği çalışmalara kadar kullanılıyor. Son zamanlarda küresel iklim değişikliğiyle ilgili çalışmalar ve kimyasal atıklarla ilgili deneysel çalışmaların sonuçları hakkında da balıklardan oldukça fazla bilgi edinildi" diye konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: