Çukurova'nın potansiyeli tartışıldı
ADANA Ticaret Odası (ATO) Ekonomi Bakanlığı'nın desteğiyle "Dünyada ve Türkiye'de Hizmet Sektörünün Yeri ve Çukurova'nın Potansiyeli Çalıştayı" düzenlendi.
Sheraton Otel'de gerçekleştirilen çalıştaya Adana Valisi Mustafa Büyük, Serbest Bölgeler Türkiye Yurtdışı Yatırım ve Hizmetler Genel Müdürü Uğur Öztürk, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik, Adana Ticaret Odası Başkanı Atilla Menevşe ile çok sayıda davetli katıldı. Çalıştayda finans, bilişim, eğitim, sağlık gibi çeşitli alanlarda kentin potansıyali ele alındı.
Bir konuşma yapan Genel Müdür Uğur Öztürk, yeni gelişen üretim ve tüketim modelleri, teknolojik yenilikler, yeni iş yapma biçimleri ve politikaların, dünya ticaretinde hızlı ve etkili değişikliklere neden olduğunu söyledi. Hizmet sektöründe gelişimin çarpıcı bir biçimde ilerlediğinin altını çizen Öztürk, şöyle devam etti:
"Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) verileri uyarınca 2014'te hizmet sektörü ihracatındaki artış oranı, mal ihracatındaki artış oranından yaklaşık dört kat daha yüksek düzeyde gerçekleşmiştir. Hizmet sektörünün ülke ekonomilerine katkısı, imalat sektörüne göre oldukça yüksek düzeyde gerçekleşiyor. Hizmet sektörü kadınlar, gençler ve özürlüler gibi dezavantajlı gruplar için daha fazla ve daha nitelikli istihdam olanakları yaratırken, üretim sürecinin tamamlanmasında kritik rol oynayarak mal ticaretini kolaylaştırıcı bir etki yaratmaktadır. Çukurova yöremiz de avantajlı coğrafi konumu, teknik altyapısı ve genç iş gücü ile hizmet sektörünün önemli potansiyel arz ettiği alanlar arasında yer almaktadır."
HİZMET İHRACATI REKOR KIRDI
Hizmet ihracatının 2014 yılında 50.3 milyar dolar ile rekor düzeye ulaştığını anlatan Öztürk, şu bilgileri verdi: "Dünyadaki gelişmelere paralel olarak Türkiye'de de hizmet sektörü hızlı bir gelişme gösteriyor. Ülkemizin mal ihracatının yanı sıra hizmet ihracatı da başarılı şekilde ilerliyor. Hizmet ihracatımız 2014'te 50.3 milyar dolar ile rekor düzeye ulaşmış, söz konusu yılda fazlamız 25.2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşmiştir. Bu rakamlar çerçevesinde Türkiye, dünyada hizmet ihracatında yaklaşık yüzde 1, hizmet ithalatında ise yaklaşık binde 5 paya sahiptir. Hizmet ticaretinden sorumlu Ekonomi Bakanlığı olarak cumhuriyetimizin 100'üncü yılında 150 milyar dolar hizmet ihracatı hedefine ulaşma yolunda emin adımlarla ilerliyoruz."
'BU ÇALIŞTAY, TÜRKİYE'DE BİR İLK'
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüseyin Çelik ise çalıştayın Türkiye'de bir ilk olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu: "Ekonomi Bakanlığı'nın önderliğinde, hizmet sektörüyle ilgili hızlı ve kararlı adımlar atılmaya başlandı. Hizmet sektörüne yönelik ilk hamle 2012'de yapıldı. Eğitim, bilişim ve sağlık politikalarıyla ilgili teşvik devreye girdi. Rahmetli Turgut Özal'ın zamanında başlayan turizm sektörüne yeni hizmet sektörleri eklemlenmeye ve tüm dinamikler keşfedilerek Türkiye'ye kazandırılmaya başlandı."
Adana Valisi Mustafa Büyük ile Adana Ticaret Odası Başkanı Atila Menevşe de çalıştaya katkıda bulunanlar ile katılanlara teşekkür etti.
ADANA,(DHA)
AÖ (EŞ)(29.4.2015, FOTOĞRAFLI)
////////////
Tekstil tasarımcıları ADASO'da buluştu
ADANA Sanayi Odası (ADASO) tarafından 'Tasarım ve Teknik Tekstil Seminerleri' düzenlendi.
Etkinlik, Çukurova Kalkınma Ajansı, Çukurova Üniversitesi, Bursa Tekstil ve Konfeksiyon Ar-Ge Merkezi, Uludağ Tekstil İhracatçılar Birliği ve AITEX Araştırma ve Geliştirme Mükemmeliyet Merkezi işbirliğiyle ADASO Salonu'nda gerçekleştirildi. Çukurova Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü Başkanı Prof.Dr. Osman Babaarslan, açılışta yaptığı konuşmada ar-ge yatırımlarının artırılması ve katma değeri yüksek ürünlere yönelinmesi gerektiğini söyledi. Babaarslan, tüketici tercihlerine cevap verebilen şirketlerin bu yöntemle rekabetçi kalabileceğini belirtti.
Adana Sanayi Odası Genel Sekreteri Bora Kocaman da Türk tekstil ve konfeksiyon sektörünün 2005 sonrasında önemli gelişmeler göstermesine karşın, klasik üretim anlayışı ile rekabetçi olmayı sürdüremeyeceğini vurguladı. GSMH'nin yüzde 10'unu, 30 milyar dolarla toplam ihracatın yüzde 20'sini gerçekleştiren tekstil ve konfeksiyon sektörünün Türk ekonomisi için vazgeçilmez konumda bulunduğunu belirten Kocaman, "Tekstil önümüzdeki dönemlerde de Türkiye için önemini korumaya devam edecektir. Ancak sektör artan rekabet ortamında kendisini daha yüksek katma değerli ürün üretimine yönlendirmeli, bunun gerçekleşmesi için ar-ge faaliyetlerine daha fazla kaynak ayrılmalıdır" diye konuştu.
Seminerde daha sonra söz alan konuşmacılar tarafından yenilikçi projeler tartışıldı ve başarı hikayeleri anlatıldı, ayrıca ikili görüşmeler gerçekleştirildi.
ADANA,(DHA)
EŞ(29.4.2015 FOTOĞRAFLI)
Yorumlar
Kalan Karakter: