Elektronik atıkları, tuvallerde değerlendiriyor
ANTALYALI ressam Ayşecan Hizmet, elektronik atıkları tuvallerinde doku olarak kullanıyor. Sanatçı, eserlerinde beton yığınlarıyla yeşilin yok edildiği şehirlerin teknolojinin de olağanüstü hızıyla birleşmesiyle nasıl yaşanmaz hale geldiğine dikkat çekiyor
Yayınlanma :
22.02.2021 07:27
Güncelleme :
22.02.2021 07:28


Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden mezun olup, üniversitenin uluslararası ilişkiler bölümünde bir süre görev yapan, birçok Avrupa Birliği (AB) projesinde yer alan, geri dönüşüm projeleri yazan, tasarım ve atölye eğitmenliği de yapan Ayşecan Hizmet, elektronik atıkların sanata kazandırılması projesini, kendisine ait Arty Akademi Sanat Atölyesi'nde sürdürüyor.
CİHAZLARIN İÇİNİ SÖKÜYOR
Proje çalışmalarına Şirinyalı Mahallesindeki atölyesinde devam eden Ayşecan Hizmet, tamircilerden, çevresinden işe yaramayan atık cep telefonu, telsiz, televizyon, radyo, kumanda gibi elektronik cihazları toplayıp içini söküyor, elektronik kartları, devreleri ölçüp keserek tuvallerine monte ediyor.
TÜRKİYE 17'NCİ SIRADA
Ressam Hizmet, tüm dünyada ve ülkemizde elektronik atıkların insan sağlığını tehdit ettiğini, Küresel E-Atık İzleme (ITU-ISWA) Kurulu raporuna göre 2016 yılında dünya genelinde 44.7 milyon ton elektronik atığın ortaya çıktığını belirtti. Hizmet, Türkiye'nin ise 177 ülke arasında 17'nci sırada yer aldığına dikkati çekerek, "Dünya genelinde e-atıkların içindeki materyallerin tahmini değeri 55 milyar Euro. E-atıklarda geri dönüşüm maden gibi kıymetli aslında" dedi.
ŞEHİR TEMASI İÇİNE OTURTUYOR
Günümüzde elektronik alandaki teknolojiye yetişilemediğini kaydeden Ayşecan Hizmet, "Ben de bu gelişmeyi elektronik atıklarla şehir teması içine oturtarak tablolarımda görselleştirmeye çalışıyorum" dedi. Hizmet, proje çalışması hakkında şu bilgileri verdi:
2017 yılında ilk çalıştığım eserim 'Kısır döngü' adını verdiğim tablom oldu. Günümüz dünyasının teknolojiyle hızlanan döngüsünü anlatım. Teknoloji hızla gelişirken biz de onunla birlikte daha çok gelişip büyüyor muyuz, yoksa iki taraf da birbirini tüketiyor mu? Zaman içerisinde bu süreç bizi nasıl dönüştürecek gibi sorular hep zihinlerimizde yer alabiliyor."
Ressam Ayşecan Hizmet, pandeminin tüm sanatçıları, sanat atölyelerini, sanat etkinliklerini etkilediğini de belirterek, "Ben de bu süreçte boş durmadım, kendi atölyemde çalışmalarıma devam ettim. Daha çok eser ürettim. Değişim ve dönüşüm planlarımı hayata geçirmeye çalıştım. Pandemide insanların ruhları çok yoruldu ve herkes kendine yöneldi. Sanatla uğraşmak bu süreçte herkese iyi geldi. Sanatçılar da kendi alanlarında daha fazla çalışmak, üretmek için oldukça fazla zaman bulmuş oldu" diye konuştu.
Sanatçı, 2021 yılı sonlarında 'E-Atık' temalı proje çalışmalarından oluşan sergi açacağını da kaydetti.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: