Antalya’da artan hava sıcaklığı ve nem özellikle sokak hayvanlarını oldukça etkiliyor. Ter bezleri olmadığı için sadece patilerinin altından serinleye bilen minik dostlarımız için tüm halkı duyarlı olmaya davet eden Veteriner Hekim Derya Özdemir Ertürk, sahipli hayvanların da sıcakta uzun yürüyüş yaptırılması, güneş alan bir yerdeki kulübede kalmak veya otomobilde bırakılmak gibi nedenlerle kendisine getirildiğini belirtti.
KLİMALARI PATİLERİ
Antalya'da özel bir veteriner kliniği olan Derya Özdemir Ertürk, son bir ay içinde ısı çarpması nedeniyle sahipli üç hayvanı tedavi ettiğini söyledi. Isı çarptığı fark edilmeyen sahipsiz hayvanların ise çoğu zaman bir köşede öldüğünü ifade eden Ertürk, sahipli hayvanların da sıcakta uzun yürüyüş yaptırılması, güneş alan bir yerdeki kulübede kalmak veya otomobilde bırakılmak gibi nedenlerle kendisine getirildiğini kaydetti. Isı çarpan hayvanların ateşinin 39 ile 42 dereceye kadar yükseldiğine, çok hızlı soluk alıp vermeye başladıklarına, ayakta duramadıklarına ve baygınlık geçirdiklerini anlatan Ertürk, ''Bu durumdaki bir hayvanın gölgeye alınıp üzerine hortumla su tutarak veya su dökerek serinletilmesi gerekir. Ardından da kısa süre içinde bir veteriner kliniğine ulaştırılması önerilir'' dedi. Hayvanların insanlar gibi ter bezlerinin bulunmadığının altını çizen Ertürk, sadece patilerinin altından serinleyebildiklerini belirtti.
DUYARLI MİNİK
Konyaaltı'nda yaşayan küçük hayvansever Tuğçe Saçar da, evinin önü dahil çeşitli yerlere su bıraktığını kaydetti. Saçar, tüyleri nedeniyle sanki üst üste 50 kazak giymiş gibi bunaldıklarını söyleyerek, ''Bu sıcakta ben bu kadar terliyor ve sürekli su içiyorsam hayvanların da çok suya ihtiyacı vardır. Diğer çocuklara da sahipsiz hayvanları düşünerek su vermelerini öneriyorum'' diye konuştu.
BİR KAP SU PROJESİ İLERLİYOR
Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Antalya Temsilcisi ve Konyaaltı Dostları Derneği Başkanı Nilsu Güleç ise federasyonun bundan iki yıl önce 'Bir Kap Su' Projesi başlattığını hatırlattı. Bu kampanyanın başarıyla yürüdüğünü vurgulayan Güleç, Akdeniz sahilindeki tüm belediye başkanlarından kampanyaya destek olmalarını istedi. Güleç, belediyelerin desteğiyle sahipsiz hayvanların temiz suya kolayca ulaşabilmelerini sağlayacak su istasyonları oluşturulabileceğini bildirdi. Oturduğu Konyaaltı semtinde 15 yıldır sahipsiz hayvanları doyurup su veren emekli öğretmen Reyhan Ulukut da, ilk yıllarda hayvanlar için koyduğu su kaplarının birileri tarafından atıldığını ifade ederek, ''Bu yıl bıraktığım kaplara su eklendiğini görüyorum. Bu beni çok mutlu ediyor'' dedi.
EKOLOJİK DENGE BOZULMASIN
Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muammer Saygılı ise insanlarda olduğu gibi hayvanlarda güneş çarpmasının pek görülmediğini, çünkü hayvanların kafatasının iki katlı olduğunu, arada hava sirkülasyonu bulunduğunu belirterek, ancak aynı şeyi ısı çarpması için söyleyemeyeceğini kaydetti. Hayvanların ter bezlerinin olmaması nedeniyle sıcaklıktan insanlardan daha fazla ve derin etkilendiğini, aşırı sıcakların kuşları öldürdüğü ifade eden Saygılı, ''Şehirlerde, balkonlarımıza ve bahçelerimize geniş kaplarda su koyarsak, kuşlar hem su ihtiyaçlarını karşılayabilir hem de yıkanabilir. Yaban hayatına da ayrıca özen gösterilmesi gerekir. Taş ocakları veya su kaynaklarının üzerine kurulacak tesislerin çok iyi planlanması gerekir ki ekolojik denge bozulmasın'' dedi.
Yorumlar
Kalan Karakter: