Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel'in konuyla en yoğun ilgilenen dönemin oda başkanı olarak kendisini takdir ettiğini ve kendisinden de teşekkür beklediği yönündeki açıklamalarını hatırlatan Çetin Osman Budak, henüz proje aşamasındaki Konya-Antalya hızlı treninin 2017'ye nasıl yetiştirileceğini bilmemekle beraber, bu habere sevinmekten çok burukluk yaşadığını söyledi.
BİNALİ YILDIRIM SÖZ VERMİŞTİ
EXPO 2016 gündeme geldiği 2009 yılında hızlı treni konuşmaya başladıklarını belirten Budak, 2011 Kasım ayında Paris'te EXPO bayrağının alındığı törende dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın "2016 yılında hızlı treni Antalya'ya getireceğiz" diye söz verdiğini hatırlattı. Bu sözün Antalya milletvekilleri, büyükşehir ve diğer belediye başkanlarının da bulunduğu ortamda söylendiğini kaydeden Budak, ATSO olarak 100 bin imza toplayarak 'EXPO'ya Hızlı Trenle Gelin' kampanyası yaptıklarını dile getirdi.
EXPO HATIRLATMASI
Botanik EXPO yapan Çin, Hollanda gibi ülkelerin, EXPO'nun yapılacağı bölgelerde bütün yatırımları 8-10 yıl öne çektiklerine değinen Budak, “EXPO'nun yapıldığı kentlerde alt yapı ve üst yapı çalışmaları, lojistik hizmetler tamamlanmıştı. Bunu örnek vererek hızlı tren projesinin hızlandırılmasını istediğimizde, Ankara-Konya hızlı tren hattı projesi gerçekleşmek üzereydi ve Afyonkarahisar yatırımı başlamıştı" dedi.
'KEŞKE 7 HAZİRAN SEÇİMİ BEKLENMESEYDİ'
Ancak daha sonra yapılan görüşmede Binali Yıldırım'ın, hızlı trenin 2016'ya yetişmesinin, Toroslar'ın aşılma zorluğundan dolayı mümkün olmadığını, hatta 2023 yılından önce yapılamayacağını söylediğini belirten Budak, “Ama şimdi aldığımız haberden anlıyoruz ki, istenseymiş, hükümet talebimize 2012 veya 2013'te gereken ilgiyi gösterseymiş, hızlı tren 2016 EXPO'ya yetiştirilebilirmiş. Keşke hükümet Antalya'nın hızlı tren talebine ilgi göstermek için 7 Haziran seçimini beklemeseydi, o zaman teşekkür edenlerin içinde en başta ben yer alırdım" dedi.
JAPONYA'DAN ÖRNEK
7 Haziran sonrası iktidara geldiklerinde bu projeyi gerçekleştirmenin kendilerine kısmet olacağını kaydeden Budak, “Japonya'nın saatte 600 km hızı aşıp, uçak süratine yaklaşan hava yastıklı, mıknatıslı yüksek hızlı tren denemesine geçtiği günlerde, bizim hala 12 milyon yabancı, 3 milyondan fazla yerli turistin geldiği Antalya'ya, 150 km hız yapan konvansiyonel trenin gelmesini, büyük bir müjde olarak konuşmamızın aslında bir başarı sayılamayacağını da belirtmek gerekir" dedi.
GECİKEN ÇEVRE YOLLARI
Budak, Antalya'nın hızlı trenden önce Batı Çevre Yolu, Kuzey Çevre Yolu projelerinde bu kadar gecikmesi, kamulaştırma ödeneği sağlanmadığı için yeşil portakal bahçelerinin imara açılması, Alanya yolunun 70 trafik lambası ile işlevini kaybetmiş olmasını da hatırlatılması gereken önemli ulaştırma sorunları olarak gösterdi. Budak, “CHP olarak ekonomik ve sosyal projelerimizle gündemi halkın bugün gerçek sorunu olan ülke ve kent ekonomilerine getirdiğimiz ve hızlı tren gibi projelerin de dillendirilmesine vesile olduğumuz için sanırım biz de bir teşekkürü hak ediyoruz" dedi.
Yorumlar 1
Kalan Karakter: