Döşemealtı İlçesi'ndeki Karataş İlkokulu'nda bir öğrenci velisinin kızlı- erkekli oturma düzenine karşı çıkması nedeniyle geçen yıl başlayan ve yaklaşık 1.5 yıldır devam eden kriz aşılamadı. Geçen yıl ilkokul birinci sınıf öğrencileri, öğretmen G.K. tarafından karışık oturtuldu. Okula Aşağı Oba'dan taşımalı gelen kız öğrenci 7 yaşındaki M.K.'nın velileri B.K. ve M.K. çifti, çocuklarının bir erkek öğrenciyle aynı sırada oturmasına karşı çıktı. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne kadar ulaşan sorun üzerine sınıf ikiye bölündü ve ücretli öğretmen atandı. Bu kez de diğer veliler eski öğretmeni istediklerini belirterek tepki gösterdi
VELİ İKNA EDİLEMEDİ
Sınıf öğretmeninin öğrencilerin oturma düzenini değiştirmemesi nedeniyle aile çocuklarını okula göndermedi. M.K.'nin geçen yıl aylarca okula gönderilmemesiyle ilgili okul yönetimi de tutanak tuttu. Bu süre zarfında okul yönetimi, öğretmenler ve ilçe milli eğitim müdürlüğü yetkilileri aileyi iknaya çalıştı ama başarılı olamadı. Bunun üzerine öğretmen G.K.'nin ilçenin Yeniköy'deki daha merkezi bir okulda görev yapması istendi. Ancak öğretmen de bu teklifi reddetti.
SINIF BÖLÜNDÜ
Yeni eğitim öğretim yılında da ailenin kız çocuklarını okula göndermemesi üzerine ilçe milli eğitim müdürlüğü ve okul yönetimi karar alarak, ikinci sınıfı 2 ayrı sınıfa ayırdı. Kura çekimi yapılarak sınıflar oluşturuldu ve M.K.'nin de bulunduğu sınıfa ücretli öğretmen ataması yapıldı. Bu kez de öğretmen G.K.'nin sınıfından alınan öğrencilerin velileri uygulamaya karşı çıktı ve hem okul yönetimi hem de Döşemealtı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne itirazda bulundu. Bu öğrencilerin öğretmen G.K.'nin sınıfına gönderilmemesi üzerine, bu kez de M.K. dışındaki diğer öğrencilerin velileri çocuklarını okula göndermemeye başladı.
ÖĞRENCİLER ESKİ ÖĞRETMENİNİ İSTİYOR
Döşemealtı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gittiklerini, ancak sonuç alamadıklarını belirten öğrenci velilerinden Hasan Tutan, Valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne dilekçe verecekleri ve şikayette bulunacaklarını kaydetti. 14 kişilik sınıfta M.K. dışındaki öğrencilerin eski öğretmenlerini istediğini vurgulayan Hasan Tutan, "Çocuklarımız okula gitmek istemiyor. Eğer düzeltilmezse biz de göndermeyeceğiz" dedi. Bir başka öğrenci velisi Sevgi Tutan ise tepkisini şöyle dile getirdi:
"Sınıfı ikiye böldüler ve bir ücretli öğretmen atandı. Bizim çocuklarımız da bu ücretli öğretmenin sınıfına düştü. Çocuklarımız eski öğretmenini istiyor. Ayrıca sınıfların bölünmesinden sonra okula göndermeyen veliyi okul müdürü çağırmış. Çocuğu o gün okula geldi ve diğer sınıfta da bu kez benim oğlumla aynı sıraya oturmuşlar ve yine aldı götürdü. 21 Ekim'den beri okula göndermiyor. Sınıfın ikiye bölünmesini istemiyoruz. Çocuklarımız eski öğretmenini istiyor."
Basına bilgi verme yetkisi olmadığını belirten Döşemealtı İlçe Milli Eğitim Müdürü Gültekin Acar ise kendi yasal çerçevesinde işlemin devam ettiğini ve bir sıkıntı olmadığını söyledi.
'KARMA EĞİTİME SON VERME ZİHNİYETİ'
Eğitim İş Antalya Şube Başkanı Mehmet Balık, Karataş İlkokulu'nda uzun süredir devam eden ve velileri ikiye bölen olayın sorumlusu olarak, karma eğitim anlayışına son vermek isteyen zihniyeti gösterdi. Balık şunları söyledi:
"Çocukların oturma ve sınıf düzeninin sağlanması sorumluluğu öğretmenlerindir. Velilerin isteğine göre sınıf düzeni sağlanması, sınıfların bölünmesi gibi uygulamalar doğru değildir. Eğitim sisteminin gereğine göre sınıf düzeni öğretmen tarafından yapılır. Bu tür ayrımcılıklar, gelecekte karma eğitime son verip sınıfların kız- erkek olarak tamamıyla ayrımına yol açacak tehlikeli yaklaşımlardır."
Yorumlar
Kalan Karakter: