İstanbul, 27 Nisan (DHA) - Türkiye'de yıllık katma değerin yüzde 42.5'ini üreten imalat sanayinin ağırlıklı bölümünü düşük ve orta düşük teknolojiye sahip işletmeler oluşturuyor.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistikleri verilerine göre, 2013 yılında faal olan girişimlerin yüzde 41.3’ü hizmet sektöründe, yüzde 39.9’u da ticaret sektöründeydi. İşletmelerin yüzde 12.9'unu oluşturan sanayinin toplam katma değer içindeki papyı ise yüzde 42.5 oldu.
Buna karşılık veriler, imalat sanayindeki girişimlerin yüzde 60.8’inin düşük teknoloji ile çalıştığını ortaya koydu. Düşük teknolojide yoğunlaşan imalat sanayindeki girişimler, istihdamın yüzde 53.8’ini, faktör maliyetiyle katma değerin yüzde 39.1’ini oluşturdu.
Orta-düşük teknolojili işletmelerin yüzde 30.0 olan payı ile birlikte, düşük teknolojili ve orta-düşük teknolojili işletmelerin toplam payı da yüzde 90.8 gibi büyük oranı oluşturdu. İki grubun katma değerdeki toplam payı ise 80.5 düzeyinde kaldı.
Orta-yüksek teknolojili işletmelerin toplam işletmelerdeki payı yüzde 8.9, istihdamda yüzde 17.6 ve katma değerdeki payı da yüzde 26.4 oldu.
TÜİK verilerine göre, yüksek teknolojili işletmelerin toplam işletmeler içindeki payı ise yüzde 0.3 düzeyinde kaldı. Bu işletmeler, toplam istihdamın yüzde 1.9'unu karşılarken, toplam katma değerin de yüzde 3.8'ini ürettiler.
Faktör maliyetiyle katma değerde en yüksek pay sanayi sektöründe oluştu
Sanayi sektörü faktör maliyetiyle katma değerde yüzde 42.5’lik pay ile ilk sırada yer aldı. Girişimlerin en fazla bulunduğu ve istihdam payı en yüksek olan hizmet sektörünün katma değer payı yüzde 30.7 iken, ticaret sektörünün katma değer payı yüzde 19.8 oldu.
Yaratılan faktör maliyetiyle katma değere göre İmalat sanayi sektörü yüzde 34.8 paya sahipti. İmalat sanayi kısmının bölümlerine göre yaratılan faktör maliyetiyle katma değerde en yüksek paya sahip bölümler ise sırasıyla yüzde 11.6 ile gıda ürünlerinin imalatı, yüzde 9.7 ile tekstil ürünlerinin imalatı ve yüzde 8.1 ile diğer metalik olmayan mineral ürünlerin imalatı oldu.
Hizmet sektörlerinde ciroda en yüksek payı Ulaştırma ve depolama sektörü aldı
Ulaştırma ve depolama sektörü ciroda yüzde 40.3 pay ile ilk sırada yer aldı. Hizmetlerde yaratılan ciroda en yüksek paya sahip diğer kısımları ise sırasıyla yüzde 12.2 ile idari ve destek hizmet faaliyetleri, yüzde 12.1 ile konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetleri, yüzde 11.8 ile bilgi ve iletişim ve yüzde 11.1 ile mesleki, bilimsel ve teknik faaliyetler izledi.
(GRAFİK)
Yorumlar
Kalan Karakter: