İZMİR Ticaret Odası (İTO), İzmir ile İsrail arasındaki ticareti arttırmak amacıyla bu ülkeye iş ve inceleme gezisi düzenledi. 33 kişilik İTO Heyeti, Tel Aviv'de İsrailli işadamları ile bir araya gelirken İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “İzmir ile İsrail arasında geçmişi binlerce yıla dayanan çok güçlü bağlar var, bunları değerlendirip kentimiz ile İsrail arasındaki ticareti arttırmak istiyoruz. Ülkelerimiz arasında zaman zaman siyasi sorunlar olabilir ama bunlar elbet geçer. Biz işimize bakalım ticaret yapalım" dedi.
İzmir ile İsrail arasındaki ticareti geliştirmek, Tel Aviv'de düzenlenen 19. Agritech Tarım Teknolojileri Fuarı'nı ziyaret etmek ve Türkiye ile İsrail arasındaki ilişkilere katkı yapmak amacıyla İzmir Ticaret Odası tarafından, İsrail'e iş ve inceleme gezisi düzenlendi. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Cüneyt Güleç, Yönetim Kurulu Üyeleri Bekir Şahiner ve Gamze Firdes Örün ile İTO Meclis üyelerinden oluşan 33 kişilik İTO Heyeti, iki günlük gezi kapsamında dün, Tel Aviv'de ilk olarak Türkiye'nin İsrail Büyükelçiliği'ni ziyaret etti. İTO Heyeti daha sonra yine Tel Aviv'de düzenlenen ve tarım sektörünün en önemli etkinliklerinden olan 19. Agritech Tarım Teknolojileri Fuarı'nı ziyaret etti. Tarım teknolojilerindeki son gelişmelerin sergilendiği fuarı gezen İTO üyeleri, katılımcıların ürünleri, yeni gelişmeler ve teknikler hakkında bilgi aldı.
Fuar ziyaretinin ardından İsrail Ticaret Odaları Federasyonu tarafından düzenlenen İzmir - İsrail İş Forumu'nda İzmirli ve İsrailli işadamları bir araya geldi. Forumun açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da iki ülke arasındaki ilişkilerin yüzlerce yıllık çok köklü bir geçmişe dayandığını söyledi. Demirtaş, aynı şekilde İzmir ile İsrail arasındaki ilişkilerin de yine çok güçlü ve köklü olduğunu belirterek, “İzmir'de yüzlerce yıl boyunca Yahudiler, her inanıştan insanla birlikte yan yana, huzur içinde yaşamışlardır. Odamızın ilk kurucuları arasında Yahudi işadamları var. Yahudi cemaatinin, İzmir'in ekonomik ve sosyal hayatında her zaman önemli bir yeri olmuştur. Bugün de bu durum geçerli" dedi.
İZMİR RAKAMLARI POTANSİYELİN ÇOK UZAĞINDA
Bu köklü ilişkilerin ne yazık ki ticarete istenilen düzeyde yansımadığını belirten Demirtaş, Türkiye ile İsrail arasındaki 5.5 milyarlık ticaret hacminden İzmir'in aldığı payın sadece 270 milyon dolar olduğunu ve bunun kabul edilemeyeceğini söyledi. İzmir'de 27 İsrail sermayeli firma bulunduğunu belirten Demirtaş, “Bu ziyaret ile amacımız rakamları çok daha yukarı çekmek, ilişkilerimizi güçlendirip, yeni ortaklıklar başlatmakö dedi. İki ülke arasında zaman zaman politik sorunlar olduğunu da söyleyen Demirtaş, “Ama bizler işadamıyız, bizim işimiz ticaret. Biz işimize bakmalı, yani yine ticaret yapmalıyız. Yunanistan ile de 20 yıl önce çok ciddi sorunlarımız vardı. Buna rağmen ticaretimizi geliştirmek için çalıştık. Bugün hala siyasi sorunlar var ama ticaretimiz ise 20 yılda 10 kattan fazla arttı. Aynı şey İsrail için de geçerli. Bu sorunlar da mutlaka geçecektir. Biz ticaretimize bakalım, iş yapmaya devam edelim" diye konuştu.
TARIM VE TEKNOLOJİ ALANINDA İŞBİRBİĞİ
Toplantıdan önce tarım teknolojileri fuarını gezdikleri belirten Demirtaş, “Çünkü İsrail'in tarım teknolojileri konusunda dünyanın en önemli ülkelerinden biri olduğunu biliyoruz. İzmir de, Türkiye'nin hayvancılıktan organik tarıma kadar tarımın her alanında lider kentlerinden birisi. Heyetimizde de tarım ve gıda ile ilgili pek çok işadamı var. Tarım alanında işbirliği yapabiliriz" dedi. Bir diğer işbirliği yapılabilecek alanın da ileri teknoloji ürünlerinin geliştirilmesi ve üretimi olduğunu belirten Demirtaş, İsrail'in kurduğu bilimparklar ile bu alanda dünya çapında bir ülke haline geldiğini söyledi. Demirtaş, “Biz de Odamız ve üniversitemiz öncülüğünde kentimizin ikinci teknoloji geliştirme bölgesi olan İzmir Bilimpark'ı kurduk. Girişimcilik bayrağına sahip bir üniversitemiz var. Yüksek teknoloji ürünlerin geliştirilmesi ve üretilmesi konusunda da işbirliği yapabiliriz" dedi.
İsrail Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Uriel Lynn ise yaptığı konuşmada1985 yılında ekonomik açıdan son derece zor günler geçiren İsrail'in bu sıkıntıları aşması için yepyeni bir program hazırladıklarını belirterek bu program sayesinde, İsrail'de kişi başı milli gelirin 7 bin dolardan 30 bin dolara, ihracatın da 10 milyar dolardan 96 milyar dolara çıktığını söyledi. Özellikle Ar-Ge harcamalarına bütçeden ayırdıkları yüzde 4.2'lik pay ile ileri teknoloji ürünlerin geliştirilmesi ve üretilmesine başladıklarına dikkat çeken Lynn, “Türkiye ile de aynı dönemde güçlü ilişkilerimiz ve dostluklarımıza paralel olarak dış ticaretimiz gelişti ama istediğimiz düzeyde değil. Oysa içinde bulunduğumuz coğrafyada ekonomisi ve demokrasisi en gelişmiş iki ülke biziz ve bu yüzden ilişkilerimiz daha da güçlü olmalı. Biz Oda olarak 5.5 milyar dolayındaki dış ticaretin geliştirilmesi ve ilişkilerin güçlendirilmesi için üzerimize düşeni yapmaya hazırız" dedi.
İsrail - Türkiye İş Konseyi Başkanı Menashe Carmon ise İsrail ile Türkiye arasındaki ticarette önemli rolü olan İzmir ve Ege Bölgesi'nin iki ülke arasındaki ticaretteki payı kadar, İsraillerin kalbinde de ayrı bir yeri olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki ticaretin 5.5 milyar dolar olduğunu belirten Carmon, “Son yıllarda yaşanan bazı sorunlar, politik kararlar olması bu rakam rahatlıkla 10 milyar dolara ulaşabilirdi. İnsanlar daha fazla iş yapmak istiyorlar ama çekiniyorlardı. Pek çok düzenlemek istediğimiz ortak toplantıyı yapamadık, İzmir Ticaret Odası'nın ziyareti bazı korkuların aşılması, ilişkilerin yeniden ivme kazanması için çok önemli bir adım olacaktır" diye konuştu. Carmon, Türiye'de çok önemli İsrail yatırımları da olduğunu belirterek, “İki ülke işadamlarının birlikte iş yaparak üçüncü ülkelere, dünyaya birlikte açılması birbirimize bir konteyner mal satmaktan çok daha önemli. Bunların sayısını arttırmalıyız" dedi,. İsrail Dışişleri Bakanlığı Ekonomik İlişkiler Bölümü Avrupa Departmanı Direktörü Eli Lev de bölgesel istikrarın sağlanması için iki ülkenin partner olması gerektiğini, Türkiye'yi yakın ve çok önemli bir müttefik olarak gördüklerini söyledi.
İsrailli işadamlarının da yoğun ilgi gösterdiği iş forumunun ardından İzmirli ve İsrailli işadamları ikili görüşmeler yaptı.
İZMİR, (DHA)
FOTOĞRAF
Yorumlar
Kalan Karakter: