İZMİR'in Aliağa İlçesi'nde düzenlenen toplantıda kamyon şoförleri, Avrupa Birliği uyum yasaları çerçevesinde geçen 30 Haziran'da yürürlüğe giren, yurt içinde çalışan 1996 model ve üzeri kamyonlara getirilen dijital takograf takma zorunluluğu konusunda bilgilendirildi.
Menemen Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası öncülüğünde Aliağa 32 Nolu Kamyoncular Kooperatifi'nde düzenlenen toplantıya Menemen, Aliağa, Çiğli, Kınık, Dikili, Bergama, Foça ve Aliağa'daki kooperatif üyesi 150 kamyoncu katıldı. Menemen Jandarma Trafik Tim Komutanı Kıdemli Astsubay Başçavuş Muvafik Bilgiç ve Menemen Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hilmi Kurtoğlu, 12 Ocak 2012 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan ve geçen 30 Haziran'da yürürlüğe giren yurt içinde çalışan 1996 model ve üzeri kamyonlara getirilen dijital takograf takma zorunluluğu hakkında bilgi verdi. Başçavuş Bilgiç, yönetmeliğin yürürlülüğe girişinden sonra 1996-1998 model kamyonlar bir yıl,1999-2001 modeller iki yıl, 2002-2004 modeller üç yıl, 2005-2007 modeller dört, 2008 ve üzeri modeller ise beş yıl içerisinde dijital takografları takması gerektiğini söyledi. Dijital takograf taktırmayan kamyonlara ağır kusur verilip, vizelerinin yapılmayacağını belirten Astusubay Bilgiç, trafik ekiplerinin yaptığı kontrollerde de dijital takograf taktırmadıkları tespit edilen kamyonların sürücü ve sahiplerine 782 lira para cezası kesileceğini söyledi. Menemen Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Hilmi Kurtoğlu da kamyonculardan mağdur olmamaları için takograflarını zamanında taktırmalarını istedi.
YERLİ TAKOGRAF İSTEĞİ
Kurtoğlu, toplantının çıkışında DHA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bizim bu hususa bakışımız ekonomik yönden. Özellikle yurtiçinde taşımacılık yapan nakliyeci esnafımıza dijital takograf takriben 2 bin liraya malolacak. Çıkarılan bu yönetmelik yurtdışı çalışan nakliye sektörüne uygulanmalıdır. Yurtdışı taşımacılıkta aranan model ve verimlilikteki kayonlarda zaten dijital takograf vardır. Dijital takografı akredite olmuş dört marka var. Yurtiçi taşımacılıktaki esnafımız bu markları almak zorunda bırakılmıştır. Yerli üretimde maliyet 500 lira civarındadır. Ancak büyük lobilerin desteğini almış koskoca Avrupa'da, Almanya'da bir kuruluş, üretilmiş bu cihazları akreditede ettiği zaman kullanılabilmektedir. Bizler bu mücadeleyi sürdürmeye devam edeceğiz. Bu cihazların dayatmacılıkla esnafımıza satılması milli sermayemize de önemli bir darbedir. Ülke çapında 850 bin kamyonun bu cihazı kullanması yıllar içinde oluşacak ama yine bizim esnafımızın cebinden haksız yere bu paralar gidecektir. Yaşadığımız bu sıkıntıları üst kurullarımıza bildiriyoruz. Ayrıca konu ile alakalı olarak Bilim ve Sanayi Bakanlığı nezdinde de takipçisi olacağız" dedi.
MENEMEN (İzmir), (DHA)
FOTOĞRAF
Yorumlar
Kalan Karakter: