Kasık fıtığının tek tedavi yöntemi cerrahi
MEDİCAL Park Antalya Hastane Kompleksi Genel Cerrahi Bölümü'nden Op. Dr. Gökhan Ateş, kasık fıtığı onarımının genel cerrahide en sık uygulanan ameliyatların başında geldiğini belirterek, "Kasık fıtığının tek tedavisi cerrahidir" dedi
Yayınlanma :
21.12.2021 10:26
Güncelleme :
21.12.2021 10:33


Fıtığa geç kalınmış müdahalede acil cerrahi durumların çok ciddi sorunlara yol açabileceğini söyleyen Op. Dr. Ateş, sakat kalma gibi büyük sağlıklı sorunları ve hatta çok nadiren de olsa ölümle bile karşılaşılabileceği uyarısında bulundu. Karın içindeki organların (ince bağırsaklar, kalın bağırsaklar, bağırsak yağları, bazen idrar torbası gibi), karın duvarındaki zayıf bölgelerden çıkarak cilt altında şişlik oluşturmasının tıpta kasık fıtığı olarak tanımlandığını ifade eden Op. Dr. Ateş, kasık fıtığı oluşma riskinin öksürüklü astımı olan kişilerde, ağır işlerde çalışanlarda, gebelerde ve ailesinde fıtık hikayesi bulunan kişilerde arttığını söyledi.
TANI, MUAYENE VE ULTRASON İLE KONULUYOR
Kasık fıtığı tanısında genel cerrahi muayenesinin önemini vurgulayan Op. Dr. Gökhan Ateş, şöyle devam etti:
"Küçük fıtıklarda ve muayene bulgularının net olmadığı hastalarda yardımcı görüntüleme yöntemleri olan ultrasonografi kullanılır. Görülmesi zor veya komplike vakalarda bilgisayarlı tomografi ve MR da kullanılabilir."
Kasık fıtığının tek tedavisinin ameliyat olduğunu belirten Op. Dr. Gökhan Ateş, "Kasık fıtığının tek etkin tedavi yöntemi, ameliyat ile onarımdır. Yıllar içerisinde çok farklı cerrahi teknikler uygulanmış olup, artık standart kabul gören yöntemler belirlenmiştir" şeklinde konuştu.
İKİ AMELİYAT TEKNİĞİ KULLANILIYOR
Günümüzde kasık fıtığı ameliyatının iki yöntemle yapıldığını vurgulayan Op. Dr. Ateş, bu iki yöntemi şöyle anlattı:
"Birinci yöntem kasık fıtığının olduğu kasık bölgesine dışarıdan yapılan bir kesi ve dikişler ile gerçekleştirilen açık veya klasik olarak adlandırabileceğimiz yöntemdir. İkinci yöntem ise son teknolojik yeniliklere paralel olarak geliştirilen laparoskopik (kapalı) fıtık onarımı yöntemidir."
Mesch adı verilen yamalar ile fıtık alanının güçlendirilerek yeni fıtık oluşmunu engellemeyi amaçladıklarını belirten Op. Dr. Gökhan Ateş, bu yamaların her iki yöntemde de kullanıldığını söyledi.
KAPALI YÖNTEMDE HAYATA DÖNÜŞ DAHA HIZLI
Op. Dr. Gökhan Ateş, kapalı yöntem ile açık yöntemi ise şu şekilde karşılaştırdı:
"Laparoskopik yani kapalı yöntemle yapılan ameliyatların açık ameliyata oranla daha yüksek iyileşme ve normal hayata dönme hızları mevcuttur. Dolayısıyla ameliyat yöntemine bağlı komplikasyon oranları daha düşüktür."
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: