Kuraklığa karşı umutlar nisana kadarki yağışlara kaldı
UZUN yıllardır en az yağışın yaşandığı ve kurak bir yıl olarak da tarihe geçen 2020'de, Antalya'nın yağış oranı da yüzde 42.8 azaldı. Baraj ve göletlerde düşen su seviyelerinin, tarım sektöründe 500 bin dekara yakın tarım arazisinin sulanmasını gerektirecek sulama sezonu için nisana kadarki yağışlarla yükselmesi umut ediliyor
Yayınlanma :
08.02.2021 07:56
Güncelleme :
08.02.2021 07:56


Koronavirüs salgını nedeniyle tarihe geçen 2020 yılının en önemli sorunlarından biri de kuraklık oldu. Özellikle son 6 aylık periyotta eylül-ekim-kasım aylarını kapsayan sonbahar ve ekim-kasım- aralık aylarını kapsayan su-tarım yılı yağışları açısından normal değerlere göre neredeyse yarı yarıya düşüş yaşandı.
SULAMA SEZONU 15 NİSAN'DA
Yağışlardaki bu düşüşe bağlı olarak baraj, gölet ve diğer su kaynaklarında debi ve su seviyesi kayıpları yaşandı. Tarla üretimi için 15 Nisan tarihinde başlayacak 2021 yılı sulama sezonunda ise 500 bin dekara yakın arazinin sulanması gerekecek.
YAĞIŞLAR ORTALAMANIN ALTINDA
Devlet Su İşleri 13'üncü Bölge Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, 2021 yılı sulama sezonuna yönelik olarak aralık ayı sonu itibariyle meteorolojik ve hidrolojik verilerin değerlendirilmesi neticesinde, bölge genelinde yağışların uzun yıllar ortalamasının altında seyrettiği ortaya çıktı.
YAĞIŞLAR YÜZDE 42.8 AZALDI
Yağışlarda normale göre yüzde 42.8 azalma, 2020 su yılına göre ise yüzde 41.4 azalma yaşandığı belirtilerek, DSİ 13'üncü Bölge Müdürlüğü sorumluluk alanındaki su kaynakları ile depolama tesislerinde debi ve seviyelerde düşüş yaşanabileceği kaydedildi.
NİSANA KADARKİ YAĞIŞLAR BEKLENİYOR
2021 sulama sezonuna ilişkin yapılan açıklamada şöyle denildi:
"Bununla birlikte işletmeye açılmış tüm sulama alanlarının 2021 yılı sulama sezonuna ilişkin Planlı Su Dağıtımı çalışmaları kapsamında belirlenen bitki su ihtiyaçlarının ise Nisan 2021 dönemine kadar gerçekleşecek muhtemel yağışlar da dikkate alındığında karşılanacağı öngörülmektedir."
BARAJ VE GÖLET SAYILARI
DSİ 13'üncü Bölge Müdürlüğü verilerine göre Antalya genelinde 25 adet baraj, 9 adet gölet, 89 adet sulama tesisi, 160 adet dere ıslahı ve taşkın koruma tesisi bulunuyor. Ayrıca 10 adet baraj, 3 adet gölet, 18 adet sulama tesisi, 8 adet dere ıslahı ve taşkın koruma tesisi, 45 adet içme suyu tesisinin ise inşası devam ediyor.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: