Mikroplastikler deniz ekosistemini tehdit ediyor
Deniz tabanındaki mikroplastiklerin deniz ekosistemini tehdit ettiğini, tüketilen deniz canlıları aracılığıyla da insanlara kadar ulaştı.
Yayınlanma :
02.02.2025 12:51
Güncelleme :
02.02.2025 12:51


AKDENİZ Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, deniz tabanındaki mikroplastiklerin deniz ekosistemini tehdit ettiğini, tüketilen deniz canlıları aracılığıyla da insanlara kadar ulaştığını söyledi.
Sahillerde son yıllarda artış gösteren plastik atıklar tehlike oluşturuyor. Sahillerden, nehirlerden denizlere ulaşan plastik atıklar ise güneş ve dalganın etkisiyle zamanla mikroplastiklere dönüşüyor. Deniz içerisindeki mikroplastikler insan sağlığı da dahil olmak üzere tüm ekosistemi tehdit ediyor. Daha önce deniz ekosistemi içerisindeki canlılarda da görülen mikroplastikler, tüketilen deniz ürünleriyle insanlar için tehlike oluşturuyor.

‘DENİZİN DİBİ MİKROPLASTİKLER DOLUYDU’
Plastik atıkların çağın en büyük problemlerinden biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, “Hem karada hem denizde plastik kirliliği oluşuyor. Alanya tarafında yaptığımız dalışta da suyun altında parçalanmış plastikleri gördük. Denizin dibi mikroplastikler ile doluydu. Nehirlerin taşıdığı plastikler hep denizde buluşuyor. Güneşin, dalganın etkisiyle bu plastikler parçalanıp, mikroplastik dediğimiz boyutlara ulaşıyor. Bunlar deniz ekosistemini etkiliyor. Bununla beraber deniz canlılarının da sindirim sistemini tıkamasına, dokularında plastik kalıntıları kalmasına neden oluyor" dedi.

DOĞADA KAYBOLMUYOR
Mikroplastiklerin deniz ekosistemini tehdit ettiğini söyleyen Prof. Dr. Gökoğlu, “Mikroplastik doğada kalıyor. Kaybolma diye bir durumu yok. En ufak boyuta bile gelse kalıyor. Bu gidişle bitecek gibi durmuyor. Mikroplastik deniz ekosisteminde bulunan besin zincirinin bütün halkalarında var. Balığı yediğimiz zaman balıktaki mikroplastiği almış oluyoruz. Plastik atıklar kendileri ekosisteme zararlı olduğu gibi üzerinde taşıdıkları bakterilerle de kirlilik yaratıyor" diye konuştu.

Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: