Ramazanda cilt sağlığına dikkat edin !
DERMATOLOJİ Uzmanı Dr. Seda Erdoğan, Ramazan ayında cilt sağlığını korumak için iftar ve sahur en az 2 litre su içilmesi, asitli içecekler ile aşırı kahve ve çay tüketiminden kaçınılması gerektiğini belirtti
Yayınlanma :
12.04.2021 12:47
Güncelleme :
12.04.2021 12:51


CİLT EN ÇOK SUYA İHTİYAÇ DUYAR
Vücudun yüzde 70'inin sudan oluştuğunu hatırlatan Dr. Erdoğan, cilt sağlığını korumanın ilk yolunun da bol su tüketmek olduğunu söyledi. Dr. Erdoğan, "Cildimiz en çok suya ihtiyaç duyar. Nemsiz bir ciltte ince kırışıklıklar ve egzama meydana gelebilir. İftar ve sahur arasındaki sürenin kısa olması su içme isteğimizi azaltsa da günde en az 2 litre su içilmeli, asitli içeceklerden, aşırı kahve ve çay tüketiminden kaçınılmalı" dedi.
YAĞLI GIDALAR VE HAMUR İŞİNDEN UZAK DURULMALI
Ramazan ayında uzun süren açlık sonrası yanlış ve fazla beslenmenin vücutta toksinlerin birikmesine yol açtığına dikkat çeken Dr. Erdoğan, "Yağlı ve hamurlu gıdalar yerine bol lifli, sebze ağırlıklı hafif beslenme ve A, C ve E vitaminleri, kırmızı ve turuncu renkli meyve sebzeler gibi antioksidan içeriği yüksek gıdalar tüketmeye çalışılmalı" şeklinde konuştu.
UYKU RUTİNİ BOZULMAMALI
Gece boyu uykusuz kalmak ve gün içinde fazla uyumanın vücudun biyolojik saatini koruyup ritmini ayarlayan melatonin salınımını bozduğunu anlatan Dr. Erdoğan, uykusuzluktan en çok göz çevresinin etkilendiğini, göz altlarında çökme ve mor halkalar ile göz çevresinde şişlik oluşabildiğini kaydetti. Mümkün olduğunca uyku rutininin bozulmaması gerektiğini ifade eden Dr. Erdoğan, az veya fazla uyumanın zararlı olduğunu söyledi.
SICAK DUŞ ALINMAMALI
Duş suyunun çok sıcak olması veya duşta uzun kalmanın cilt ve saç derisinin kurumasına yol açtığını hatırlatan Dr. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sıcak su, ciltte pullanma, kaşıntı, egzama, saçlarda kepek ve dökülmeye sebep olur. Duş sonrası tüm vücuda nemlendirici sürülmeli. Saç kremi ve serum kullanmayı da ihmal etmemek gerekiyor. Cilt su kaybettiği zaman kurumaya meyilli hale gelir ve pul pul dökülebilir. Normalde cilt günde 2 kez temizleme jeli ile yıkanıyorsa, Ramazan ayında günde 1 kez yıkanmalı. Cilt tipi ne olursa olsun mutlaka nemlendirici kullanılmalı. Bu, yüz hem de vücuttaki kuruluk, kaşıntı ve ince kırışıklıklardan korumak için son derece önemlidir. Cildi kuru olanlar yoğun içerikli nemlendiricilere ek olarak vazelin ve hindistan cevizi yağını tercih etmeli. Yağlı ciltler termal sular kullanarak cilt nemini dengeleyebilir. İftar sonrası gün içinde susuzluktan kuruyan dudaklarınızın nemini de vazelin ile sağlayın."
SAÇ VE TIRNAK SAĞLIĞI DA ÖNEMLİ
Ramazan ayında eksikliği sık görülen vitaminlerden birinin saç ve tırnak sağlığı için çok önemli olan biotin olduğunu kaydeden Dr. Erdoğan, "Biotin ağırlıklı beslenmek için yumurta, fındık, ceviz gibi kuru yemişler veya kuru baklagiller tüketmeyi ihmal etmeyin. Saç ve tırnak bakımınız için hafif ısıttığınız zeytinyağı, hindistan cevizi yağı ve badem yağı ile saç ve tırnak masajları yapabilirsiniz" dedi. Duşta aşırı şampuanlama gibi sık el yıkamanın da saç ve tırnakları kurutup yıpranmasına neden olduğunu belirten Dr. Erdoğan, ılık su ile temizlendikten sonra saçlara bakım serumu, tırnaklara ise nemlendirici balsamlar sürülmesi gerektiğini söyledi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: