Fibabanka, '2016 Turizm Sezonu ve Rusya Beklentileri' konulu bir panel düzenledi. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası'nda (ATSO) düzenlenen panele Fibabanka Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Bekir Dildar, FibaPortföy Yönetimi Genel Müdürü Hakan Avcı ve Credit Europe Bank Rusya Genel Müdürü Haluk Aydınoğlu konuşmacı olarak katıldı. Çok sayıda turizmcinin katıldığı panelde turizmin güncel durumu, 2016 yılı öngörüleri ve Rusya'da yaşanan ekonomik krizin Türkiye ve Antalya turizmine etkileri konuşuldu. Fibabanka'nın kurulduğu günden bu yana önemli ölçüde büyüme kaydettiğini belirten Fibabanka Genel Müdürü Bekir Dildar, bin 300 kişilik personelin yüzde 20'sinin gençlerden oluştuğunu belirtti. "Gençlere önem veriyoruz" diyen Dildar, "Türkiye'de gençlere en çok önem veren banka olduğumuzu söyleyebilirim. Çalışanlarımızın yüzde 20'si 24-26 yaş aralığında, yeni mezun olmuş kişilerden oluşuyor. Bununla birlikte hızlı olarak büyüme kaydediyoruz. Makro ekonomideki gelişmelere göre büyümeye devam etmeyi hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
DÜNYA BÜYÜYOR, TÜRKİYE DÜŞÜŞTE
Sunumunda Dünya turizm pazarının yanı sıra Türkiye için potansiyel oluşturabilecek ülkelere vurgu yapan FibaPortföy Yönetimi Genel Müdürü Hakan Avcı, Dünya turizminin hızla büyümeye devam ettiğini kaydetti. Dünyadaki büyümeye karşın Türkiye'de turizmin iyiye gitmediğini ifade eden Avcı, "2013 ve 2014 yıllarında ortalama yüzde 8 büyüyen turizm gelirleri, 2015 yılında, geçen yıla oranla geride kaldı. Türkiye'nin brüt turizm geliri yılın ilk 7 ayında bir önceki yıla göre dolar bazında yüzde 7,5 geriledi. Ziyaretçi sayısında da 2014 yılına oranla bir artış gözlemlenmedi" dedi. Antalya özelinde Rus faktörü nedeniyle ziyaretçi sayısındaki azalmanın Türkiye ortalamasının üzerinde olduğunu dile getiren Avcı, sözlerine şöyle devam etti: "Bakanlık verilerine göre yılın ilk 8 ayında Türkiye'ye gelen ziyaretçi sayısındaki yüzde 0,9'luk azalış Antalya'ya yüzde 5,9 olarak yansıdı. Temmuz ve Ağustos ayları birlikte düşünüldüğünde Türkiye yüzde 1,1 artmayı başarabilirken, Antalya'da düşüş yüzde 2,2 oldu."
POTANSİYEL PAZARLAR
Türkiye ve Antalya'nın turizmde rakipleri olan ülkelerin iyi bir yıl geçirdiği ifade eden Avcı, 2016 yılı için ağırlık verilmesi gereken pazarlara da değindi. Orta Avrupa'nın nüfusu yüksek ülkelerinin ön plana çıktığını kaydeden Avcı, "Polonya, Romanya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti özellikle Antalya için önemli bir pazar konumunda. Bu ülkelerin Türkiye'ye gönderdiği turist sayısı her geçen yıl artıyor. Dünyanın turizmdeki önemli ülkelerinden biri olan Çin de Türkiye'ye önemli ölçüde turist gönderiyor. Çin'in Türkiye'ye gönderdiği turist sayısı son 3 yılda ortalama yüzde 47 oranında artış gösterdi. Dünya Bankası verilerine göre Çinlilerin yaptığı turizm harcamaları 2010-2013 yılları arasında ABD doları bazında yüzde 32 büyüdü" ifadelerini kullandı.
YURTDIŞI YASAĞI ETMENİ
Rusya'dan çıkan ziyaretçi sayısının 2015 yılı sonuna kadar yüzde 40 düşüş gösterebileceğinin altını çizen Credit Europe Bank Rusya Genel Müdürü Haluk Aydınoğlu ise sunumunda Rusya'daki düşüşün sebeplerine ve neler yapılması gerektiğine dikkat çekti. Rusya'dan çıkan turist sayısındaki azalmaya yaptırımlar, petrol fiyatlarındaki düşüş, Ruble'de yaşanan devalüasyon gibi etmenlerin neden olduğunu ifade eden Aydınlıoğlu, "Çoğu kişinin üstünde durmadığı bir durum da var. Rusya'nın bazı kamu çalışanlarına güvenlik gerekçesiyle yurtdışına çıkış yasağı koyuldu. Dolayısıyla bu insanlar tatil yapamıyor. Yurtdışı yasağı koyulan insanlar her yıl aksatmadan tatil yapan kişiler" dedi.
NE YAPMALI?
Rus tatilciler arasında Antalya'nın en fazla tercih edilen bölge olduğunu sözlerine ekleyen Aydınlıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Rusya krizinin etkilerini en aza düşürmek nedeniyle yapılabilecek bazı şeyler var. Örneğin, Türkiye dost ülke imajını arttırmalıdır. Ruslar, 'dost ülke' imajına son derece önem veren insanlardır. Bununla birlikte Ruslar için satın alma imkanlarını iyileştirmek, Rus turistleri çekmek bakımından faydalı olacaktır. Tüketim tercihlerindeki değişimleri takip ederek ona göre program hazırlamak da krizin etkilerini azaltmak bakımından yararlı olabilir."
Yorumlar
Kalan Karakter: