Sabun ve çamur, özel ellerde sanata dönüşüyor
ANTALYA Büyükşehir Belediyesi Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi'nde eğitim gören öğrenciler, iş uygulama atölyelerinde hem rehabilite ediliyor hem de yeteneklerini geliştiriyor. Özel bireyler atölyelerde kokulu mum, renkli sabun ve seramik ürünler üretip satışa sunuyor
Yayınlanma :
01.12.2020 13:42
Güncelleme :
01.12.2020 13:42


Döşemealtı'nda hizmet veren Antalya Özel Büyükşehir Özel Eğitim Okulu ve Engelli Rehabilitasyon Merkezi, engelli bireylerin sosyal hayata daha etkin katılmaları ve meslek sahibi olmalarına yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Özel bireyler merkezdeki kimya teknolojileri, seramik, tekstil, galoş ve takı tasarım atölyelerinde kendi el becerileriyle sanatsal ürünler ortaya çıkartıyor.
RENKLİ KOKULU SABUNLAR
Merkezde eğitim gören özel bireyler, Kimya Teknolojisi Atölyesi'nde kokulu mum, renkli sabun ve magnet üretiyor. Kimya Teknolojisi Atölyesi Öğretmeni Ayşe Sayın, atölyede üç farklı kategoride çalışma yaptıklarını söyleyerek, "Öğrencilerimiz, hazır olan baz sabunları kesiyor, ocakta eritip silikon kalıplara döküyor. Kalıplarda donmaya bırakılan ürünler daha sonra renklendiriliyor ve hediyelik şekline getiriliyor. Ürünlerin sergilerde satışı yapılıyor. Sipariş de alıyoruz. Kokulu taşları çocuklar kendileri boyuyor, sabunları hayal güçlerine göre tasarlıyorlar. Burada tamamen kendi hayal güçleriyle tasarladıkları ürünler ortaya çıkıyor" diye konuştu.
ÇAMURU SANATA DÖNÜŞTÜRÜYORLAR
Özel bireyler, seramik atölyesinde de ham çamurdan el beceriyle birbirinden sanatsal ürün ortaya çıkartıyor. Seramik Atölyesi Öğretmeni Emine Sönmez, öğrencilerin atölyedeki tüm ürünleri kendi el becerileriyle sıfırdan başlayıp satış noktasına kadar getirdiklerini belirterek, "Atölyemizde seramik ham çamurumuzla şekillendirme, dekor, boyama, sırlama yaparak fırında pişirim ile son haliyle seramik ürünler yapıyoruz. Öğrenciler ilk olarak şekillendirme yapıyor sonra ürünü kurutup 1020 derecede ilk pişirimini yapıyor. Ürün bisküvi yumuşaklığına gelince sırlama yapıp tekrar fırında pişiriyoruz. Bu işlemle renklendirmesi oluyor" diye konuştu.
FİZİK TEDAVİYE KATKI
Seramik atölyesinde çalışmanın özel öğrencilerin fizik tedavisine de çok katkı sağladığını söyleyen Emine Sönmez, "Örneğin cıvık çamuru kıvama getirmek için elleriyle sıkıyorlar, el kasları güçleniyor. Fizyoterapideki etkiyi burada kaslarını geliştirmek için yapmış oluyorlar" diye konuştu.
YÜKSEK PANDEMİ TEDBİRLERİ
Mesleki Eğitim Müdürü Gülser Yılmaz ise Büyükşehir Belediyesi Özel Eğitim Okulu ve Rehabilitasyon Merkezi'nde pandemi tedbirleri kapsamında eğitimlerin devam ettiğini kaydederek, şunları söyledi:
"Haftada üç gün bütün okul dezenfekte ediliyor. Servis araçlarımız günde üç defa dezenfekte ediliyor. Yine sınıflar ve atölyeler de titizlikle temizleniyor. Sınıflarda grup dersleri yapılmıyor ve en fazla 3 öğrenci bulunuyor."
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: