Antalya Ticaret Borsası (ATB) Temmuz ayı olağan meclis toplantısı ATB binasında bulunan toplantı salonunda yapıldı. Toplantıda konuşan Antalya ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, sıcak havaların devam edeceğini belirerek iklim krizlerine hazırlıklı olunması konusunda uyardı.
Kemer yangını yürekleri dağladı
‘’İki günce önce Kemer İlçe’mizde ormanlık alanda çıkan ve 37 saattir devam etmekte olan yangın hepimizin ciğerini dağladı’’ diyen Çandır: ‘‘ Kamuoyuna yansıyanA son haberlere göre 125 hektarın üzerinde ormanımızı ve sayısız canlı türümüzü kaybettik. Yangından etkilenen hemşerilerimize ve misafirlerimize geçmiş olsun dileklerimizi sunuyorum. Temennimiz yangının bir an önce söndürülmesidir. Yangının söndürülmesi için mücadele veren herkese kolaylıklar diliyorum’’ diye konuştu.
‘’Karar vericilerin dikkatini çekmeliyiz’’
Ali Çandır: ‘‘Bölgemizde ve ülkemizin büyük bölümünde sıradışı sıcakların yaşandığı bir ayı geride bırakıyoruz. El-Nino hava olayları denen küresel bir sıcaklık etkisindeyiz. Üstelik bugün uzmanların görüşüne göre rekor sıcaklıklar yaşayacağız. Anlaşılan önümüzdeki dönemde bu hava olaylarını daha sık yaşayacağız. Hepimizin sağlığı bakımından uzmanların uyarılarını dikkate almalıyız. Bizler, hava olaylarından ve iklim değişikliğinden en şiddetli etkilenen bölgelerden birinde yaşıyoruz. Tarımsal üretim faaliyetlerimiz, diğer bozucu etkilere ilave olarak son dönemde giderek artan bir şiddette iklim ve yağış rejimi değişikliklerinden olumsuz etkilenmektedir. Biliyorsunuz özellikle son 3 yıldır iklim değişikliği, su yönetimi ve yeşil mutabakat konularında sürekli etkinlikler düzenliyor ve dikkat çekmeye çalışıyoruz. Anlaşılan bu tür etkinliklerimizi daha da artırmalı ve karar vericilerimiz başta olmak üzere hepimizin dikkatini çekmeye devam etmeliyiz’’ dedi
Sağlam ve rasyonel ekonomi gerekiyor
‘’Seçimi atlattık artık önümüze bakalım ve ekonomide yapılması gerekenleri rasyonel zeminden ayrılmadan gerçekleştirelim diyoruz ama önümüze bir seçim takvimi daha çıkıyor diye konuşan Başkan Ali Çandır sözlerini şöyle sürdürdü; ‘‘Dolayısıyla bir an önce seçimlere endeksli ekonomi politikaları oluşturma ve bunu normalleştirme huyundan vazgeçmeliyiz. Ülkemizin ve ekonomimizin içinde bulunduğu açmazları veya darboğazları aşmanın başlangıcı budur diye düşünmekteyim. Nitekim 2002-2008 dönemini hatırlarsak ne demek istediğim daha net anlaşılabilir. O dönemde sağlam ve rasyonel bir ekonomik programa sahiptik ve onu uygulamaya kararlıydık. Önümüzdeki dönem için benzer özelliklere sahip bir ekonomik programa ve uygulama kararlılığına acil ihtiyaç duymaktayız. Bu yönde hazırlıklar olduğunu duyuyoruz ve açıklanmasını bekliyoruz’’
Krediye erişim sorunu devam ediyor
ATB Başkanı Çandır son dönemde bütün sektör temsilcilerinin dert yandığı finansmana erişim konusunda da açıklamalarda bulundu. Başkan Çandır: ‘‘ Antalya iş dünyası krediye erişimde ülke ortalamasının üzerinde zorluklarla karşı karşıya bırakılmıştır. Salgın sonrası da genel olarak bu eğilim devam etmektedir. Bu eğilimin kaçınılmaz sonucu olarak Türkiye ortalamasının oldukça altında kalan bir kredi kullanım büyümesi söz konusudur. Açıklanan son veriler de bu eğilimin devam ettiğini göstermektedir. Örneğin; son 5 ayda ülkemizde kredi kullanımı yıllık %56 artarken kentimizde ancak %47 artabilmiştir. Üstelik ticari hareketliliğin ortalama üzerinde gerçekleştiği bir dönemde bu zayıf kredi büyümesi, kentimiz ekonomisini frenlemektedir. Bu büyümenin nominal olduğunu ve %40 civarındaki resmi enflasyondan arındırdığımızda geriye reel bir kredi büyümesinin kalmayacağını da dikkate almak gerekir’’ ifadelerini kullandı.
Küçülme riski var
ATB Başkanı Ali Çandır: ‘‘Daha önce belirtmiştim ama bir kez daha paylaşmakta yarar görüyorum! Resmi istatistiklere göre yılın ilk yarısını iyi bir performansla geçirmedik. İkinci yarı için beklentimiz, daha iyi bir performans sağlayacak politikaların bir an önce uygulamaya konmasıdır. Yoksa yılı, tarımda %-7 civarında bir küçülme ile kapatma riskimiz bulunmaktadır. Böyle bir küçülme de kaçınılmaz olarak fiyatlar üzerinde ilave enflasyonist baskı yaratacaktır. Bu riskten kaçınmak mümkündür ve bunun için çalışmalıyız’’ diye konuştu.
İklim değişiklikleri tarımı vuruyor
Bir önemli konu da iklim değişikliğinin tarımsal üretime ve ticaretimize verdiği zarardır’’ diyerek söz başlayan Ali Çandır: ‘’ Örneğin; Mayıs ayının sonu ve Haziran ayının başında görülen yağışlar sahil kuşağında üretilen buğday da ve sonrasında yaşanan aşırı sıcaklık artışına bağlı olarak yaş sebze ve kesme çiçek mamullerinde ciddi düzeyde kalite kaybı görülmüştür. Geçtiğimiz yıl soğuk hava nedeniyle düşen rekolte, bu yıl mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının etkisiyle ciddi oranda artmıştır. Sıcaklık artışı toplam ürün artışına olumlu katkıda bulunsa da ürün kalitesinde ciddi bozulmalara neden olmuştur. Düşen kalite nedeniyle de fiyatlar olması gereken seviyenin altına gerilemektedir. Bu risk önümüzdeki dönemde hasadı yapılacak olan diğer ürünler içinde geçerlidir. Dolayısıyla çağımızın en önemli sorunu olan iklim değişikliği konusunu daha fazla önemsemeli tarımsal üretimimizi ve ticaretimizi bu bilinçle planlamalıyız’’ diyerek sözlerini sonlandırdı.
Selim Çelik
Yorumlar 1
Kalan Karakter: