Antalya’nın önde gelen iş adamlarını her hafta Salı günü kahvaltıda bir araya getiren Salı Sanayici ve İşadamları Grubu’nun bu haftaki konuğu Fiba Emeklilik ve Hayat A.Ş. Genel Müdürü Ömer Mert oldu. Salı Grubu Başkanı Muharrem Koç başkanlığında Antalya Tenis İhtisas ve Spor Kulübü’nde (ATİK) gerçekleştirilen kahvaltıda konuşan Fiba Emeklilik ve Hayat A.Ş. Genel Müdürü Ömer Mert, bireysel emeklilik ve fon yönetimi konusunda Salı Grubu üyelerine bilgi vererek sorularını cevapladı.
SEKTÖR 5.4 MİLYON KİŞİYE ULAŞTI
Bireysel emeklilik sisteminin özellikle son dönemlerde çok fazla duyulmaya ve gündeme gelmeye başladığını belirten Fiba Emeklilik Genel Müdürü Ömer Mert, bireysel emeklilik sisteminin hükümetin de en çok önem verdiği konulardan bir tanesi olduğunu söyledi. Sektörün 19 tane şirketten kurulmuş bir sektör olduğunu anlatan Ömer Mert, “Bütün sektörün yaklaşık 5.4 milyon müşterisi var ve yürütülen para da 41 milyar TL gibi bir paraya ulaştı. Aslında bireysel emeklilik sektörünün kendi bireylere önerdiği faydalarının dışında ülke ekonomisi açısından da ciddi faydaları var” dedi.
42 MİLYAR TASARRUF
Türkiye’de de yaklaşık 12 sene geçmesine rağmen 42 milyar TL gibi bir paranın biriktiğinin altını çizen Fiba Emeklilik Genel Müdürü Ömer Mert, bu paranın çok önemli bir rakam olduğunu belirterek şöyle devam etti: “ Orta uzun vadede de ülkemizin böyle uzun vadeli tasarruflara ihtiyacı var. Bugünkü sosyal güvenlik sisteminin sağladığı faydalar var ama tabi ki insanların oradan sağladığı faydalar kısıtlı olabiliyor. Çünkü tüm vatandaşlara iyi bir gelir sağlamak mümkün olmuyor. Ama devlet tarafından iyi standartta bir gelir sağlanabiliyor. Bireylerin kendi başına para ödeyip sitemde para biriktirmeleri gerekiyor.
EMEKLİLİK ÖMRÜ UZADI
Erken ölüm denilen şeyin günümüzde tanımının değiştiğini aktaran Genel Müdür Ömer Mert, “Eskiden yetmişi görene bir hayli yaşamış gözüyle bakılırken; şimdi 85’leri görmeye başladık ki bu da normal. Türkiye’nin beklenen ömürleri şuanda erkekte bile 70’in üzerine çıktı ve 80’e yaklaşıyor. Dünyada da zaten çok ciddi bir yaşlanma problemi var. Bundan dolayı kişilerin 60-65 yaşlarından, yani emekli olduktan sonra beklenen ömrü 25-30 yıllık daha bir ömrü var. Bu ömürde de ciddi para ihtiyacı var. Bu para ihtiyacının devlet büyük bir kısmını özellikle sağlık tarafından karşılayabilirken, emeklilik maaşları tarafında da bireylerin ciddi bir para ihtiyaçları olacak.
ARTIK FAZLA YAŞAMAK CİDDİ RİSK!
Kişilerin ödediği desteğin yüzde 25’i kadar devlet de para veriyor. Yaklaşık yılda 3 milyar TL civarında parayı devlet nakit olarak bireysel emeklilik sistemiyle kişilerin hesabına aktarıyor. Bu 2013’ün başında başladı ve devam ediyor. Bu önemli desteğin amacı kişileri uzun süreli tasarrufa teşvik etmek. O nedenle önümüzdeki dönemde artık ölmek değil fazla yaşamak ciddi bir risk haline geliyor. İnsanların bu yaşlarını yaşarken ciddi bir maddi desteğe ihtiyacı olacak.”
2023’TE 200 MİLYAR OLACAK
Gelinen noktada 41 milyar liralık bir fonun oluştuğuna değinen Fiba Emeklilik Genel Müdürü Ömer Mert, 2023 vizyonunda beklenen rakamın ise 200 milyar civarında bir rakam oluşmasını beklediklerini bildirdi. Hem fon yönetimi açısından, hem de bireylerin ve ülkenin geleceği açısından bireysel emeklilik sisteminin dünyanın her yerinde olduğu gibi ülkemizde de devletin sağladığı sosyal güvenlik sistemine ciddi bir tamamlayıcı rolü ve ülkenin ekonomisinin stabilize olabilmesi için de ciddi bir görevi olduğunu sözlerine ekledi.
ANTALYA 4’ÜNCÜ SIRADA
Devletin de vermiş olduğu ciddi bir destekle sektörün her yıl 1 milyon kişi büyüdüğüne dikkat çeken Mert, “Sektör 2013’ten bu yana her yıl 1 milyon kişi büyüyor. 2015’te de yaklaşık 1 milyon kişi büyüyerek bu yılın sonunda 6 milyon kişi olmasını bekliyoruz. Bu da ciddi bir nüfus. Antalya’da bireysel emeklilik sisteminde il bazında ilk 4-5 içinde yer alıyor. İleriki dönemde bireysel emeklilik sistemini daha çok duymaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: