Seralarda solarizasyon dönemi başladı
Antalya'nın Kumluca ilçesinde örtüaltı sebze üreticileri, sezon sürecinden sonra solarizasyon dönemine girdi.
Yayınlanma :
03.07.2020 11:27
Güncelleme :
03.07.2020 11:27


Teraslanmış olan seranın içi bir gün önceden damlama sistemleri ve fıskiyeler aracılığıyla nemlendiriliyor. Daha sonra da ince naylon ile hava almayacak şekilde kapatılıyor. Sera içindeki yabancı otların imhası, fungusit (mantarsal) hastalıkların ve virüse bağlı hastalıklarla mücadele etmeyi amaçlayan solarizasyon süreci en az 45 gün sürüyor.
Konuyla ilgili bilgiler veren Ziraat Teknikeri Ramazan Durmuş, solarizasyonun güneşin ısı enerjisinden faydalanarak yapılan termal yöntem olduğunu aktardı. Durmuş, "Solarizasyonun Kumluca'daki topraklarımıza faydası özellikle yabancı ot miktarını minimuma düşürmektir. Mantarsal hastalıklarla mücadele etmek için sera içi sıcaklığını 50 - 55 derecenin üzerine çıkararak topraktaki mevcut hastalıkları yok etmek için en iyi doğal yöntemlerden birisidir. Sera içindeki toprağın en az 45 gün solarizasyon şeklinde kapalı kalması lazım ki topraktaki patojenlerin ölmesi için bu sürenin geçmesi gerekir" dedi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: