'Sizin Oraların Nesi Meşhur?'un son durağı kayseri
ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) ile Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen 'Sizin Oraların Nesi Meşhur?' programının bu haftaki konuğu Kayseri oldu
Yayınlanma :
04.06.2021 09:18
Güncelleme :
04.06.2021 09:18


Moderatörlüğünü Gürsel Cingöz'ün yaptığı programa, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gürsoy, Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış, Kayseri Tarım Orman Müdürü Mustafa Şahin, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN) Genel Sekreteri Ahmet Emin Kilci konuk olarak katıldı. Programda Kayseri'nin yöresel ve coğrafi işaretli ürünleri konuşuldu.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 12 bin yıllık geçmişe sahip Anadolu'nun binlerce yöresel ürüne ev sahipliği yaptığını belirtirken, "Bu değerlerimizi tanıtıp pazarlayamaz, ekonomiye kazandıramazsak hiçbir kıymeti yok" dedi. Dünyada artık yerel ve doğal ürünlerin tercih edildiğini söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Tüketici coğrafi işaretli ürünlere daha fazla para ödüyor. Coğrafi işaretli ürün demek şehrin zenginleşmesi demek" diye konuştu.
İtalya'nın, Fransa'nın bir peynir çeşidinden yılda 1 milyar dolar kazandığını, ülkemizde ise her köyde farklı bir peynir çeşidi varken bunun ekonomik değerinin istenen düzeyde olmadığını anlatan Hisarcıklıoğlu, "Müthiş bir peynir kültürümüz var ama hiçbirimiz bunun farkında değiliz. Bunu markalaştıramazsak, büyütemezsek 1 milyar dolarları kaybederiz" dedi.
YÖREX, COĞRAFİ İŞARETİ TETİKLEDİ
Yöresel Ürünler Fuarı YÖREX'in cesaret gerektiren bir girişim olduğunu, Antalya'nın bu işe sahip çıkarak Anadolu'nun binlerce yıllık birikimini Antalya'da buluşturduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, "2010 yılında 42 ilin katılımıyla yapılan YÖREX, 2019 yılında 81 ilin yöresel ürünlerinin katılımıyla yapıldı" dedi. YÖREX'ten önce coğrafi işaretli tescilli ürün sayısı 100 civarında iken 10 yılda 6 kat artarak 600'ü geçtiğini kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Coğrafi işaretli ürün sayımız tüm dünyayı kıskandıracak noktada. YÖREX yerelde coğrafi işaretli ürün sürecini tetikledi. YÖREX'le doğru bir vizyon ortaya koyan, organizasyonu geliştiren, bu işin kahramanı ATB Başkanımız Ali Çandır'ı kutlamak istiyorum. Bu işin mimarı, fikir babası Ali Çandır'dır. Kendisiyle iftihar ediyorum. Arkasında da müthiş bir ekip var. Hepsine teşekkür ediyorum. Pandemi nedeniyle geçen yıl YÖREX'e ara vermiştik, inşallah bu yıl kaldığımız yerden devam edeceğiz" diye konuştu.
BAŞKANLAR KAYSERİ'NİN YÖRESEL ÜRÜNLERİNİ ANLATTI
Kayseri Sanayi Odası Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Büyüksimitçi, Kayseri'nin bir çok yöresel ürüne ev sahipliği yaptığını belirterek, yöresel ürünlerin ekonomiye kazandırılması için çalıştıklarını kaydetti. YÖREX'i Türkiye'ye kazandıran ATB Başkanı Ali Çandır'a teşekkür eden Büyüksimitçi, "YÖREX önemli bir fuar. Ali Başkan yıllardır bu işe kafa yorarak inanılmaz gayret sarf ediyor. Çandır Başkan'ın enerjisi muhteşem" dedi.
Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gürsoy, 6 bin yıllık tarihi geçmişe sahip Kayseri'nin geniş bir gıda ve mutfak kültürüne sahip olduğunu belirtirken, "Bir çok medeniyet Kayseri'de iz bırakmış. Yöresel ürünlerimizin zenginliğinin kaynağı budur" dedi. Kayseri'nin pastırması, sucuğu, mantısı başta olmak üzere 16 ürünün coğrafi işaret aldığını belirten Gürsoy, Kayseri yağlaması, katmer, tandır böreği gibi bir çok ürün için de coğrafi işaret başvurusu bulunduğunu anlattı.
PASTIRMANIN LEZZETİ ERCİYES DAĞININ RÜZGARINDAN
Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Recep Bağlamış, Evliya Çelebi'nin anlatımına göre Kayseri'de 17. Yüzyılda pastırma imalatının bulunduğunu anımsatarak, Erciyes dağının rüzgarıyla lezzetlenen pastırmanın kentin en önemli yöresel ürünü olduğunu kaydetti. Pastırmanın yüzde 65'inin, sucuğun yüzde 35'ini Kayseri'nin ürettiğini söyleyen Bağlamış, Borsa olarak yöresel ürünlere sahip çıkmak için yaptıkları çalışmaları anlattı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: