TOBB heyeti, Türkiye ve Suriye ticari ilişkilerini geliştirmek, ülkenin sanayi ve ticari altyapısının yeniden inşasını görüşmek üzere Suriye'ye gitti. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki heyet, Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile bir araya geldi. Heyette Türkiye’nin farklı illerinde yer alan sanayi ve ticaret odaları yetkilileri yer aldı. Görüşmede Türkiye-Suriye ekonomik ilişkileri, iş birliği fırsatları ve bölgesel gelişmeler ele alındı. Türkiye'nin komşuluk ve kardeşlik hukukunun gereğini yerine getireceğini belirten Hisarcıklıoğlu, görüşmenin çok verimli geçtiğini belirterek, "İki ülke arasında yapılabilecek ticari iş birliği çalışmalarını ele aldık. Türk şirketleri ile iş birliği yapmak istediklerini ifade ettiler. Ticari ve ekonomik ilişkilerin hızla artacağına inanıyorum" diye konuştu.
'SURİYE EKONOMİSİNİN YENİDEN AYAĞA KALKMASI İÇİN BURADAYIZ'
Özel sektörü temsilen iş insanları heyeti ile Şam'da ikili görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Rifat Hisarcıklıoğlu, "Suriye’deki normalleşme sürecini büyük bir memnuniyetle takip ediyoruz. Toprak bütünlüğünün sağlanması, Suriye içindeki birlik ve beraberliğin tesis edilmesi için atılan adımları takdir ediyoruz. Ekonomik kalkınma yönündeki çabaların başarısı için bizler de destek vereceğiz. TOBB olarak Suriye ekonomisinin yeniden ayağa kalkması için buradayız. Suriye'nin yeniden imarına nasıl destek verebiliriz, özel sektörü ve girişimciliği nasıl yeniden ayağa kaldırabiliriz, iki ülke ticaret hacmini nasıl geliştirebiliriz bunları görüştük. Başta altyapı, inşaat, enerji, gıda, lojistik gibi birçok sektörde Türk firmaları önemli rol üstlenebilir" ifadelerini kullandı.
'OSB KONUSUNDA MÜTHİŞ BİR TECRÜBEMİZ VAR'
Suriye'nin geleceğini inşa etmek için katkı vermeye hazır olduklarını söyleyen Hisarcıklıoğlu, Türk iş dünyası olarak özellikle organize sanayi bölgeleri (OSB) ve kara gümrük kapılarının modernizasyonu alanlarındaki tecrübelerini aktarabileceklerini ve bu konularda Suriye ile ortak çalışmalar yapılabileceğini vurguladı. Rifat Hisarcıklıoğlu, "OSB konusunda müthiş bir tecrübemiz var. 1990’lardan itibaren OSB’ler Anadolu'ya yayılarak sanayileşme sürecini hızlandırdı. Bugün Türkiye genelinde 400’den fazla OSB bulunuyor. Bu bölgelerde yer alan firmalar, toplam sanayi üretiminin yüzde 45'ini gerçekleştiriyor ve yaklaşık 2,7 milyon kişiye istihdam sağlıyor. Türkiye bu OSB modeli sayesinde bir sanayi ülkesi oldu. Benzer şekilde Türkiye’deki kara gümrük kapıları oda-borsa camiası tarafında modernize edildi. Birleşmiş Milletler tarafından da dünya çapında en iyi proje olarak seçildi ve örnek gösterildi. Daha verimli ve etkin çalışmaya başlayan kara gümrük kapılarımızda geçiş hacmi katlanarak artarken ihracat yapan firmalarımızın navlun masraflarıysa azaldı. Tüm bu deneyimlerimizi Suriye’ye taşımak istiyoruz. Bunun için teknik çalışmalar yapılması gerekiyor. Bu noktada bir çalışma grubunun kurulması gerektiğini ikili görüşmelerde aktardık" dedi.
'SURİYE’NİN EN BÜYÜK TİCARET PARTNERİ TÜRKİYE OLDU'
Türkiye ile Suriye arasındaki taşımacılık faaliyetlerinin son dönemde ivme kazandığını ve bölgedeki ticaretin canlandığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, 2025 yılının ilk 5 ayında Türkiye’den Suriye’ye 110 bin taşıma gerçekleştirildiğini ve geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60 oranında bir artış görüldüğünü söyledi. Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de Suriyelilerin kurduğu 30 binden fazla şirket olduğunu hatırlatarak, "Bunların 6 bini imalat sanayi firması. Türkiye’nin Suriye ile ticareti, iç savaş döneminde 2,5 milyar dolardan 486 milyon dolara gerilemişti. Ancak sonraki yıllarda Türkiye’de kurulan Suriyeli şirketlerin katkısıyla, savaşın getirdiği tüm zorluklara rağmen yeniden 2,5 milyar dolar seviyesine yükseldi. 2024 yılı itibarıyla Suriye’nin en büyük ticaret partneri Türkiye oldu. Bunda Suriyeli girişimcilerin büyük katkısı var. Yeni dönemde Türkiye ve Suriye’nin daha fazla iş birliği gerçekleştirmesinde bu durum büyük avantaj sağlıyor" diye konuştu
Yorumlar
Kalan Karakter: