Antalya’daki ulaşım mekanizmasının en önemli çarkları olan şoförler zam almadan çalışmak zorunda bırakılmaya devam ediyorlar. Sendikal sorunlardan dolayı yaklaşık 2,5 yıldır maaşlarında zam görmeyen direksiyon emekçileri gerekli mercilere seslerini duyurmaya çalışıyorlar.
İşçilere yüzde 54’ün üzerinde asgari ücret zammı, memur ve emeklilere de yüzde 30 zam yapıldı. Son iki yılda gerek işçiye gerekse memura yapılan zam, baz etkisi de hesaba katılırsa yüzde yüzün üzerine çıkmış durumda. Ancak bu tabloda zam alamayan bir kesim var. Antalya’nın şoförleri.
Enflasyon canavarı yakın tarihin en mağrur dönemini yaşayarak başta maaşlı çalışan olmak üzere bütün vatandaşları mağdur etmeye devam ediyor. Gıdadan akaryakıta, gayrimenkulden teknolojiye birçok ürün devasa zamlara muhatap oluyor. Zamlı maaşların bile ay sonunu görmekte yetersiz kaldığı bu dönemde Antalya Büyükşehir Belediyesi şirketi Ulaşım A.Ş’nin işçileri tam 29 aydır maaşlarında tek kuruş zam görmedi.
Sorun sendikal
Zam alamayan işçilerin sorunu ise sendikayla alakalı. Ulaşım A.Ş personeli iki önceki belediye yönetimindeyken Belediye - İş Sendikası’na bağlıydı. Daha sonra gelen yönetimle işçiler HAK-İş’e geçirildiler. Sorun ise bundan sonra başladı. 2019 yerel seçimlerinden önce HAK-İş ile olan sözleşmenin süresi doldu. Ancak seçimlere kısa bir süre kaldığı için yeni sözleşme yapılmadı. Daha sonra belediye yönetimi el değiştirince, işçiler tekrardan eski sendika olan Belediye-İş’e geçtiler. O dönemde, HAK-İş ile yapılan anlaşma gereği HAK- İş, 2020’nin Temmuz ayına kadar aidatları toplamaya devam etti. Bu süreçte de işçilerin çok büyük çoğunluğu Belediye İş’e geçişini tamamladı.
Temsil edecek sendika yok
Şirket bünyesindeki işçi sayısının çoğunluğu Belediye-İş Sendikası’nda olduğu için, maaş ve diğer haklar konusunda üst yönetimle sözleşme yapma hakkı Belediye-İş Sendikası’ndaydı. Ancak, HAK-İş konuyu mahkemeye taşıyınca yargı süreci sonlanmadığı için Ulaşım A.Ş personelini temsil edecek bir sendika hukuki ve yasal zeminde bulunamadı. Hal böyle olunca Antalya’da ulaşımın temel çarklarından olan otobüs şoförleri tam 29 aydır maaşlarında zam görmedi.
Yüzlerce işçi istifa etmek zorunda kaldı
Enflasyonun günden güne vatandaşın canını daha fazla yaktığı bu dönemde hiç zam alamayan işçiler çareyi işsiz kalma pahasına istifa etmekte buldu. 29 aylık süreçte zamsız maaşları ile evini geçindiremeyen otobüs şoförleri işlerinden ayrıldı. İstifa eden kişi sayısının yüzlerle ifade edildiği belirtiliyor.
‘Mağduruz’
Konuyla alakalı konuşan Ulaşım A.Ş işçileri, yaşanan mağduriyetin artık son bulmasını gerektiğini belirterek; ‘Hak –İş Sendikası 2020’de belirtilen tarihte anlaşmadan çekilmeyerek işi mahkemeye sürükledi. Dava istinafta olduğu için, yani kesin bir sonuç çıkmadığı için bizler tam 29 aydır bu enflasyonda maaş zammı alamıyoruz. Yüzlerce arkadaşımız işi bırakmak zorunda kaldı. Biz sendikal çekişmede arada kalan, ezilen, mağdur olan taraf olmak istemiyoruz. HAK- İş yönetimine çağrımız davayı geri çekmeleri ve bir an önce bizi temsil eden sendika tarafından yeni sözleşme imzalanmasıdır. Sendikalar işçilerin haklarını savunmak için kurulmuşlardır. İşçileri enflasyon oranının kat be kat altında maaş ile çalışmak zorunda bırakmak kimsenin olamayacağı gibi sendikaların da görevi ve hakkı değildir.’’ diyerek mağduriyetlerini dile getirdiler.
AKP İl Başkanı ile görüşüldü
Mağdur olan şoförler geçtiğimiz günlerde Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) Antalya Kepez İlçe Başkanı Bahattin Bayraktar’ın öncülüğünde AKP Antalya İl Başkanı Avukat İbrahim Ethem Taş ile görüştüler. Görüşmede içinde bulundukları durumu Başkan İbrahim Ethem Taş ile paylaşan direksiyon emekçileri artık sabırlarının kalmadığını belirterek çözüm taleplerini yineledi.
Hak-İş Başkanı Ulaşım A.Ş ile görüştü
Şoförlerin gözünde ‘zam çıkmazı’nın başrolü olan Hak-İş’in Antalya Şube Başkanı Muhammet Talha Kandil de Antalya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım A.Ş Genel Müdürü Deniz Filiz ile bir araya geldi.
Şoförlerden Hak-İş’e tepki
Şoförlerin cephesindeyse Hak-İş’e tepki büyüyerek devam ediyor. Genel Müdür Deniz Filiz ile görüşen Kandil’e sitem eden ulaşım işçileri, ‘‘Bu görüşme yerine davadan çekilmek için bir adım atsalar her şey çok daha kolay çözülecek’ fikrinde birleşiyor.
İşçilerin zam alabilmek için dört gözle beklediği davanın istinaf mahkemesi tarafından 14 Mart 2023’te görüşüleceği öğrenildi. Ekonomik olarak zor günler geçiren maaşlı çalışanların içinde bulunduğu durum gözler önündeyken, sabrı kalmayan şoförler için o tarihe kadar beklenip beklenmeyeceği soru işareti olarak göze çarpıyor.
Yorumlar
Kalan Karakter: