Vakıf eserleri hakkında önemli açıklamalar
Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Coşar, Vakıflar Haftası dolayısıyla bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan Coşar, Kesik Minare, Yivli Minare gibi bir çok eserin restorasyonu hakkında açıklamalarda bulundu
Yayınlanma :
15.05.2020 13:01
Güncelleme :
15.05.2020 13:49


Antalya Vakıflar Bölge Müdürü Hüseyin Coşar, vakıflar haftası etkinlikleri kapsamında bir basın toplantısı düzenledi. Sosyal mesafe ve hijyen kuralları gözetilerek yapılan toplantıda açıklamalarda bulunan Coşar, salgın nedeniyle hayır ve yardım faaliyetlerini askıya almadıklarını, şantiye işleriyle beraber hayır işlerinin de son sürat devam ettiğini belirtti
Vakıflar olarak Antalya, Burdur ve Isparta illerinde muhtaç, yetim, öksüz ve engellilere maaş bağladıklarını söyleyen Coşar, her ay 775 aileye düzenli kuru gıda paketi dağıtıldığını, 789 öğrenciye ise eğitim bursu verildiğini dile getirdi.
Vakıf kültür varlıkları hakkında bilgi veren Coşar, Yivli Minare’nin, Mevlevihane’nin, Mehmet Efendi Türbesi’nin, Muratpaşa Cami’nin, Saat Kulesi’nin, Şehzade Korkut Camii’nin (Kesik Minare) vakıf eseri olduğunu ve bu eserlerin kent için önemli simgeler haline geldiğini vurguladı. Coşar, son 4 yıllık süreçte esaslı onarım, basit onarım ve proje işlerinden oluşan 90 adet çalışmanın bir kısmının bitirildiğini, bir kısmının ise hala devam ettiği kaydetti.
"Tekeli Mehmet Paşa Camii’nde özgün motifler bulundu"
Tekeli Mehmet Paşa Camii’nin son durumu hakkında da bilgi veren Coşar, “Özgün süslemelere rastladık. Bunlar tamamen sıvayla kapalıydı. Sıva altında kalan iki çini alınlık, kubbelerdeki özgün motifler, müezzin mahfilinde boya altında kalan kalem işleri, harimdeki beton hatıl altında ortaya çıkarılan tuğla zemin, kazı sonrası açığa çıkarılan avludaki mozaikler restorasyon sonrasında caminin önemli bir ziyaret mekanı olacağını gösteriyor. Biz özgün süslemeleri cam çerçeveye alıp koruyacağız” şeklinde konuştu.
Yivli Minare’de medrese kapısının ortaya çıkması için kazı çalışmalarının yapıldığını aktaran Coşar, “Medresenin eski izleri ortaya çıktı, özgün izleri yakaladık. Çevre düzenlemesi, şadırvan ve imamevi yapacağız. Burada o kadar çok büyük ağaçlar vardı ki, yapıyı mahvetmiş. Kökleri medresenin temellerini berbat etmiş. Biz bu ağaçları kestik ve eser ortaya çıktı” dedi.
Azınlık cemmatlerinde yanındayız
Yardımlarının geniş bir yelpazesi olduğunu anlatan Hüseyin Coşar: ''Yurtiçi ve yurtdışında faaliyetlerini sürdüren Vakıflar Genel Müdürlüğü, hayır, restorasyon, inşaat restorasyon faaliyetlerinin yanı sıra 167 azınlık cemaatine de hizmet veriyor:' dedi
Antalya’nın vakıf konusunda bir cennet olduğuna değinen Coşar, vakıf çiftliği gibi, içerisinde BATEM’i bulunduran narenciye vakıf alanı gibi bir çok değerli alana sahip olduklarını belirtti.
Basiretli bir tücar gibi davranıyoruz
Coşar; Bazen halkımız soruyor ve serzenişte bulunuyor;’ Vakıf olan yerde ticari kar amacı güdülmez, niye ücret talep ediyorsunuz?’’ gibi. Aksine buralardan ücret almak bizim görevimiz. Çünkü araziyi ya da binayı vakfeden kişi buranın yaşadığı süre boyunca gelir getirmedini ve bu gelirler ile hizmetlerin devam etmesini istiyor. Biz bu gelir getiren hayratlara ‘Akar’ diyoruz. Buralar akar olduğu için bir ücret talep etmek zorundayız diye konuştu.
Valimiz her gün soruyor
Hüseyin Coşar; Valimiz inanılmaz destekliyor. Her hafta Şehzade Korkut Camii ile ilgili bilgi alıyor durumunu soruyor. O tarihi yapı 120 yıldır kapalı. Belki bir 10 yıl daha kapalı kalsa restore edilemeyecek bir halde çöküp gidecekti. Biz burayı aslına uygun olarak restore ettik. Burada 7 dönem var. Helenistik dönemden Osmanlı dönemine kadar her dönemin göstergelerini içerde bulabileceksiniz. Bunları yaparken de restorasyon ilkelerine harfiyen uyduk. 1 yıl sonra da ibadete açacağız.’’ diye konuştu.
Kesik minareye külah eklenmesi
Kesik minareye külah eklenmesi hakkında sorulan soru üzerine Hüseyin Coşar şu ifadeleri kullandı: ''Eski eserler aslına uygun olmalı. 120 yıldır kesik olduğu biliniyor. Ondan önce külahı olan tam bir minareydi. Aslına uygun halde restore ettik.’ dedi
Kesik Minare’nin kesik haliyle Antalya’nın simgesi oluşu hakkında da konuşan Hüseyin Coşar, Yivli minarede kesiktir aslında ama insanlar onu öyle görmediği için alışmışlar. Şimdi kesik minareye de yavaş yavaş alışıyorlar. Sonuçta halkın iradesiyle beraber vakfedenin iradesi de var. Biz vakfedenin iradesini tercih etmek durumundayız.’’ dedi.
Kesik Minare olarak bilinen Şehzade korkut Camii’nin hemen yanı başına bir kamulaştırma yapıldığını belirten Hüseyin Coşar;''Bu alanda kadın ve erkek tuvaletleri olacak. İbadet etmek isteyenler burada abdest alabilecek dedi.
Coşar, Saat Kulesi, Muratpaşa Camii, Yivli Minare gibi sembol eserlerin de önümüzdeki dönemde restore edileceğini ifade ederek sözlerini noktaladı.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: