2.5 yıllık emeğimin ardından ‘Tanrım beni BAŞKAN yarat’ adlı bir kitap yazdım. Yazdıklarımın içinde bir konuyu fark ettiğimde, cümleyi kitapta diğerlendiremeden geçemedim.
Toplumların hafızaları…
Uzun yıllar gazetecilik yapıp hem birebir haberler önünüzde yaşanıyor hem de ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip ediyorsunuz. Bir konu o gün, o an çok önem taşırken yarınlar için hatırlanmıyor.
Bu nedenle şu cümlem bana göre çok doğru: Toplumlar çabuk unutur.
Yıllar önce bunları dile getiriken, bir bilimsel yazı ile karşılaştım. Yazıda toplum hafızalarının ömrü hesaplanmış. En fazla 3 yıl toplumlar olaylara ve yaşanları hatırlıyor ve ona göre tepki gösteriyormuş. Bilim de bir anlamda yazdığımı ispatlar nitelikte açıklama yapınca, tespitimin doğru olması beni daha fazla düşüncelerle başbaşa bıraktı.
Çünkü şimdilerde toplumsal hafızanın ve algısının farkında olan siyasiler bunun üzerinde adeta bilimsel çalışma yapıyor. Türk toplumunun neye, nasıl, ne kadar süre tepki vereceğini bilen siyasetçiler, istedikleri gibi algı yönetiyor ve istedikleri senaryoyu tüm topluma karşı oynuyor.
Böylesi bir gerçekle yüzleşmek ne kadar doğru bilemiyorum. Bu işte sosyal bilincilerin ve doktorların işi…
Ama şunu biliyorum ki, çok şey bilmenin insana faydası değil zararı olduğu noktasını…
Hal böyle iken, bir dün İstanbul Sultanahmet Meydanı’nda canlı bombanın patlaması olayı yaşanınca, yeniden bildiklerim zihnimi kurcaladı. Çünkü dün şehitler için ağlayan Türkiye, seçimlerin ardından şehit haberlerini olağan, sıradan bir gerçekmiş gibi algıması toplumsal hafızamızın kanıtı olarak önümde duruyordu.
Ankara’da patlayan bomba 3 yıl önce değil 3 ay önceydi..!
Ya Özgecan olayı…
Ya da 1997 yılında Manisa’da işkence gören çocukların durumu…
Sayısız olay ve yaşanmışlık…
Olay anında soluksuz tüm duygu yoğunluğumuzla izlediğimiz, okuduğumuz Türkiye’nin tarihinde yer alan gerçekler bunlar…
Ama hafızamız 3 yıllık…
Bitti mi? Bitti denildiği yerde, yenilerin başlayıp, her geçen gün yozlaşan insanlık ve toplumsal duygularımızın sıradanlaştırılarak kodlanmamızı da unatacağız…
Dünü unuttuğumuz sürece…
UNUTMA!
Kayıp kimlik cezası kalktı
Nüfus cüzdanını kaybedenlerden alınan 90 liralık para cezası kaldırıldı. Ceza yerine kimlik çıkarmak isteyenlerden 50 TL'lik değerli kağıt bedeli alınacak.
GÜNÜN SÖZÜ
Başkaları hakkında kötü konuşma. Evrene bıraktığın olumsuz enerjiler, birkaç kat artarak seni yine bulur. KIZILDERELİ ATASÖZÜ
GÜNÜN FOTOSU
Küçük bir selamlaşma hayatınızda çok şeyi değiştirir…E.K.
Yorumlar
Kalan Karakter: