Her alanda umutsuz, karamsar bir tablo var. Türkiye zor günlerden geçiyor. Eskileri bir hatırlayın, ‘zor günler geçiriyoruz’ denildiğinde ekonomimiz alt üst olurdu. Geceden zengin yatan, sabah olduğunda fakir uyanırdı. Şimdi gelecek yok, hiçbir sektörde ışık görülmüyor, terör olayları yaşanıyor ama şaşkın bir şekilde ekonominin bulunduğu durum bana göre çok şaşırtıcı…
Hatta piyasalar durgun, insanlar kredi borcuyla savaşırken bir de zam üzerine zam yapılıyor. Dün ulaşım zammı açıklandı.
Herkes ulaşıma zam olmayacağı noktasında hem fikirken bir anda zam kararı alınması doğru olmadı. Artık herkes ulusal gündem üzerine hareket ederken, insanlar şaşkın ne yapacağını bilmez durumdayken, terör başını almış giderken, insanlar korkudan evden çıkmışken, toplum bölüm pörçük olmuşken herkesin can damarı olan ekmeğe, ulaşıma, elektriğe, suya ve doğalgaza zam yapılması ne kadar doğru tartışılır?
Elbette her şeye zam geldi, ne yapalım? Cevabıyla karşılaşacağım ancak benim eleştirim zam değil, zamanlama…
Geçmişte “Türkiye’nin zor günleri” dendiğinde hep ekonomideki çöküntü, enflasyon, işten çıkartmalar, şirketlerin batışı gündeme gelirdi.
Yine her şey çok parlak değil belki. Ama Türkiye’de terör başını almış giderken, siyaset dağınık, toplum müthiş bölünmüş haldeyken, insanlar sokakta dolaşmaya korkarken, ekonominin hala bu durumda olması da dikkat çekicidir.
İnsanlar borçlu, piyasalarda işler kesat. Hepsini biliyorum. Ama ülke ekonomisinin genel gidişatına baktığınızda her şeyin çok kötü olmadığını görüyorsunuz. İhracat yeniden kıpırdanmaya başladı. Dışarıdan iyi para geliyor. Türkiye’nin dış borçlarında belirgin azalma var. TL, her şeye rağmen sağlam duruyor.
Ekonomi seviyelerimiz olumsuz etkilenmek yerine ayakta durmaya çalışırken, önümüzdeki bırakın bir yılı 2 yıl ciddi ekonomik sıkıntılar beklenirken, terör ülkesi olarak görünürken turizmdeki sıkıntılar artacakken, böylesi önemli zam kararları alırken iyi değerlendirme yapılması gerektiğini düşünüyorum.
Ekonomi karşımızda 4 bilinmeyenli denklem olarak duruyor. Artık her sektör hükümetin alacağı kararlarla destek bekliyor. Çünkü kimsenin yapacak bir şeyi yok. Kepenk kapatmamak adına direnen esnaf ise, borçların ötelenmesi, vergi ve SGK affı için kulaklarını açmış Ankara’dan çıkacak sesi bekliyor.
Bugün direnen ekonomi yarın desteksiz ayakta durmakta zorlanacak.
Şimdiden acil önlemlere ihtiyaç var…
UNUTMA
KOSGEB’de üst limit470 BİN TL OLDU
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, KOSGEB Genel Destek Programı üst limitlerinin yüzde 74 artırılacağını söylemesi girişimcilere umut oldu. Işık, Genel Destek Programı'nın yeniden revize edilmesini ve program kalemlerinin tamamındaki üst limitlerde artış yapılmasını kararlaştırdıkları açıkladı. Işık, Genel Destek Programı üst limitlerinin yüzde 74 artırılarak 270 bin liradan 470 bin liraya çıkarılacağını belirtti. Ayrıca, yurt içi fuar desteğinde bir önceki fuarda kullandırılan toplam net stant alanının azami yüzde 40'tan yüzde 50'ye yükselti.
GÜNÜN SÖZÜ
Aptallığın en büyük kanıtı, aynı şeyi defalarca yapıp farklı bir sonuç almayı ummaktır. Einstein
GÜNÜN FOTOSU
Yorumlar
Kalan Karakter: