Yörük eserleri canlı sergisi
ANTALYA Olgunlaşma Enstitüsü'nün beş yıllık tema araştırmaları sonucunda Antalya, Burdur, Isparta Teke Yöresi Yörüklerinin sosyal yaşam ve kültürünü yansıtan 5 bin parça ürünün sergilendiği 'Göç Yolunda Teke Yöresi Yörükleri' canlı sergisi, yoğun ilgi gördü
Yayınlanma :
04.03.2022 13:22
Güncelleme :
04.03.2022 13:23


5 BİN PARÇA İLMEK İLMEK İŞLENDİ
Antalya Olgunlaşma Enstitüsü Müdürü Emine Kal Erkal, Antalya, Burdur, Isparta illerini kapsayan Teke Yöresi Yörük Kültürü çalışmalarında 3 araştırma öğretmeni, 12 alan öğretmeni, 7 tasarım öğretmeni, 32 usta öğreticinin görev aldığını anlattı. Antalya Olgunlaşma Enstitüsü ekibinin araştırma ve çalışmalarını canlı sergi sunumuyla ziyaretçilere birebir aktardığını aktaran Erkal, "Teke Yörük kültürünü Alanya'nın ipeği, Elmalı'nın gümüş işlemeciliği, Akseki'nin Gılamık dokuması, İbradı'nın Ormana bezi, Döşemealtı'nın kilimleri, Isparta'nın halısı, Burdur'un Alaca dokuması, Burdur İbecik'in gelin bebeği, Isparta Senirkent bebeği gibi geleneksel doku 5 bin parça üründe ilmek ilmek işlendi ve beğeniye sunuldu" dedi.
GELENEKSEL YAPILAR GÜNÜMÜZE KODLANDI
Emine Kal Erkal, "Geleneksel Yörük kültürümüze ışık tutan sergi, aynı zamanda Antalya sosyal yapısına da öncülük etmekte, yeni tasarımlara kaynak oluşturmaktadır. Gelişen dünya, teknoloji üstüne bir de pandemi, tüm ayarlarımız bozuldu. Gelenekselin doğru araştırılıp günümüze en doğru şekilde aktarımı ve büyük bir ustalıkla günlük tasarımlara dönüşen giysi kullanım eşyaları ile gelenekseli bugüne kodladık. Antalya Olgunlaşma Enstitüsü hafızaları resetledi, yeniden kodladı. Yörük kültürünün mert, cömert, dürüst, dik duruşunu, vatan sevgisini geleneksel sosyal kültür araştırmaları ve tasarımlarıyla tarih yazdı" diye konuştu.
DİĞER İLLERDE DE SERGİLENECEK
Göç Yolunda Teke Yöresi Yörükleri canlı sergisinin açıldığı günden itibaren yoğun ilgi gördüğünü aktaran Erkal, 8 Mart'a kadar devam edecek serginin ziyaretçilerini beklediğini, serginin ilerleyen günlerde Burdur ve Isparta'da açılacağını söyledi.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: