Akciğer kanserinde erken teşhis mümkün
AKCİĞER kanserinin günümüzde en sık rastlanan kanserlerden biri olduğunu belirten Doç. Dr. Ruşen Uzun, "Akciğer kanseri tanısı ve evrelendirilmesi, EBUS yöntemi ile ameliyatsız ve hızlı bir şekilde yapılmaktadır. Bu yöntemle işlem 20-25 dakika sürmektedir" dedi
Yayınlanma :
27.01.2022 07:29
Güncelleme :
27.01.2022 07:30


Akciğer kanseri tanısında kullanılan EBUS işleminin ameliyatsız bir yöntem olduğunu dile getiren Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Ruşen Uzun, işlemin ortalama olarak 20-25 dakika sürdüğünü ve alınan örneklerin sonuçlarının ortalama 7-10 gün içerisinde çıktığını ifade etti.
EBUS'un bronkoskopi ve ultrason cihazlarının birleştirildiği bir teknik olduğunu ifade eden Doç. Dr. Ruşen Uzun, bu işlemle solunum yollarının dışındaki kitle ve benzeri yapıların da rahatlıkla izlenebildiğini ve eş zamanlı örnek alınabildiğini söyledi.
Doç. Dr. Uzun, "Bronkoskopi ile hava yollarının içi incelenebilirken, havayollarına komşu kitle ve büyümüş lenf nodları örneklenememektedir. Bu vakalarda uzun yıllardır cerrahi işlemler ilk tanı yöntemi iken, günümüzde ameliyatsız bir şekilde EBUS işlemi ile solunum yollarının dışındaki kitle ve benzeri yapılar rahatlıkla izlenebilir ve eş zamanlı örnek alınabilir" şeklinde konuştu.
FARKLI HASTALIKLARDA DA TANI KOYMAYA YARDIMCI
EBUS işleminin özellikle akciğer kanseri tanısı ve evrelendirilmesinde yaygın olarak kullanıldığının altını çizen Doç. Dr. Uzun, işlemin akciğer kanseri tanısı dışında başlıca sarkoidoz, tüberküloz, lenfoma gibi hastalıkların tanısında da kullanıldığını söyledi.
10 GÜN İÇİNDE SONUÇ ALINIYOR
Günümüzde akciğer kanserinin en sık izlenen kanserlerden biri olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Uzun, "Akciğer kanseri tanısında ve evrelendirmesinde EBUS ile yüzde 90 tanı konulmaktadır. İşlem sonrasında hasta 2 saat gözlemlendikten sonra taburcu edilmektedir. Alınan örnekler ortalama olarak 7-10 gün içinde sonuçlanır. Aynı seansta hem bronkoskopi hem de EBUS işlemi uygulanır. Ameliyatsız bu yöntemle hızlı bir şekilde tanı konularak hastalarımız tedaviye yönlendirilmektedir" diye konuştu.
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: