Boyun ağrılarında neye dikkat etmeli
FİZİK Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Yonca Bavlı Eren, telefon, tablet ve TV gibi teknolojik ürünlerin uzun süre sabit pozisyonda kalarak kullanılmasının, boyun ağrılarında artışa neden olduğunu söyledi
Yayınlanma :
26.01.2022 11:34
Güncelleme :
26.01.2022 12:01


BOYUN AĞRISI BELİRTİLERİ
Boyun tutulması, boyun hareketlerinde kısıtlılığın sık görülen şikayetler olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Yonca Bavlı Eren, boyunda tek noktada ağrı veya bu ağrının bir hat boyunca yayılması, yayılan ağrıya eşlik eden kollarda uyuşma, karıncalanma, his kusurları ve güç kayıpları olabileceğini, boyun ağrısına bağlı baş ağrısı, başdönmesinin de hastaların günlük yaşamını etkileyen şikayetlerden olduğunu söyledi.
BOYUN AĞRISINDA TANISAL YAKLAŞIM
Uzm. Dr. Yonca Bavlı Eren şunları söyledi:
"Boyun ağrısı ile fizik tedavi polikliniğimize gelen hastalarda yapılan muayene ve ayrıntılı sorgulama sonucunda en sık görülen tablo boyundaki kas spazmlarıdır. Stres, yorgunluk, soğuk hava, yanlış kullanım (TV izlerken, telefon ve tablet kullanırken yapılan yanlışlara bağlı), mesleki durumlara bağlı (özellikle büro çalışanları, ev hanımları), duruş bozukluğuna bağlı (özellikle çocuklarda oturma ve yatma pozisyonlarındaki yanlışlar) en sık kas spazmına neden olan sebeplerdendir. Kas spazmına bağlı boyun ağrısında muayene bazen yeterli olmaktadır. Ancak muayenede şüphe ettiğimiz başka bir problem olması durumunda görüntüleme yöntemlerini (Röntgen grafisi, MR, BT), sinirlerdeki hasarla ilgili EMG tetkiki, romatizmal ve enfeksiyon kaynaklı durumlarda da gerekli kan tetkiklerini isteyerek tanıyı koymaktayız. Ağrıya yönelik gerekli medikal tedavi (ağrı kesiciler, antiromatizmal ilaçlar, kas gevşeticiler) planlanır ve özellikle istirahat önerilir. Gerek duyulursa boyunluk ile istrahat desteklenebilir. Eğer gerekiyorsa fizik tedavi yöntemleri kullanarak ağrı tedavi edilebilir. Sonrasında hastanın boyun ağrısı ve kas spazmına neden olan sebeplere yönelik tedbirleri alması çok önemlidir. Özellikle soğuktan korunması yüksek yastıkta yatmaması, oturma pozisyonu düzeltmesi, bilgisayarın ekranını göz hizasında tutması, telefon ve tablete uzun süre sabit pozisyonda bakmaması, telefonu omuz ve baş arasında tutarak konuşmaması gibi basit ama dikkate edilmesi gereken birçok tedbir hastanın boyun ağrısını tetiklememesi için gerekli uyarılardır."
Yorum Yazma Kuralları
Lütfen yorum yaparken veya bir yorumu yanıtlarken aşağıda yer alan yorum yazma kurallarına dikkat ediniz.
Türkiye Cumhuriyeti yasalarına aykırı, suç veya suçluyu övme amaçlı yorumlar yapmayınız.
Küfür, argo, hakaret içerikli, nefret uyandıracak veya nefreti körükleyecek yorumlar yapmayınız.
Irkçı, cinsiyetçi, kişilik haklarını zedeleyen, taciz amaçlı veya saldırgan ifadeler kullanmayınız.
Türkçe imla kurallarına ve noktalama işaretlerine uygun cümleler kurmaya özen gösteriniz.
Yorumunuzu tamamı büyük harflerden oluşacak şekilde yazmayınız.
Gizli veya açık biçimde reklam, tanıtım amaçlı yorumlar yapmayınız.
Kendinizin veya bir başkasının kişisel bilgilerini paylaşmayınız.
Yorumlarınızın hukuki sorumluluğunu üstlendiğinizi, talep edilmesi halinde bilgilerinizin yetkili makamlarla paylaşılacağını unutmayınız.
Yorumlar
Kalan Karakter: