Avrupa Parlamentosu`nun 2012/27/EC sayılı AB Direktifi ve 25 Ekim 2012 tarihli Konsey kararı uyarınca hazırlanan Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı Taslağı`nda Türkiye`de var olmayan kurumlara yer verildiğini dile getiren Elektrik Mühendisleri Odası Antalya Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı İlhan Metin, “Geçmişte bile var olmamış kurumlara atıf yapılması, ne yazık ki enerji verimliliğinin kağıt üzerinde ve göstermelik olarak yürütüldüğünü ortaya koydu. Verimliliğin altından ise yine şirketlere teşvik ve tüketicilere vergiler yoluyla cezalandırma çıktı” dedi.
Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütülen çalışmalar kapsamında Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı Taslağı, 27 Temmuz 2015 tarihinde görüşe açıldı. Taslağı inceleyen EMO, içeriksel olarak değerlendirme bir yana şekilsel olarak dahi bir plan özelliğinin var olmadığını tespit etti.
‘TÜKETİCİ CEZALANDIRILACAK’
“Taslağa göre 2016 yılında düzenlenip 2017 yılında yürürlüğe girmek üzere Ulusal Enerji Verimliliği Fonu`na aktarılmak üzere yeni bir Elektrik Vergisi getirilecektir ve bu vergi meskenler için megavat saat başına 3 Dolar (ticari kullanımların iki katı) planlanmaktadır” diyen Metin, elektrik fiyatlarına artış getirecek bu uygulamayla elektrik kullanımının azaltılacağının savunulduğunu belirterek, “Bu düzenleme temel bir ihtiyaç maddesi olan elektrik kullanımı üzerinden tüketicileri cezalandırmaya dayanmaktadır. Elektrik kullanımının gelişmişlik seviyesi olduğu ve asıl tartışılması gerekenin enerji yoğunluğu olduğu göz ardı edilmektedir” diye konuştu.
Yorumlar
Kalan Karakter: