Mücevher mağazasından içeri girdiğimizde büyülü dünyanın etkisi altına giriyoruz. Paha biçilmez denilecek kadar değerli ve ışıltılı mücevherlere adeta sanatını ve ruhunu işleyerek estetik katan Mimar Pınar Külahçı’nın kendi adını taşıyan mücevher mağazası adeta bir sanat merkezi gibi…
Birbirinden eşsiz pırlantalara ve birbirinden değerli taşlara küçük bir dokunuşla harikalar yaratan, ışıltısına ışıltı katan Antalya’nın tanınmış mimarı Pınar Külahçı’nın hedefi, tasarladığı elmas ve pırlantaların nesilden nesile geçerek, antika olması…
1. Pınar hanım öncelikle sizi tanıyalım?
İstanbul doğumluyum. Mimar Sinan Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü’nden mezunum. 1988 yılında Yüksek İç Mimar Hakan Külahçı ile evlenerek Antalya’ya yerleştim.2çocuğum var. Halen mimarlık mesleğimle beraber mobilya ve mücevher mağazası işletiyorum.
2- Neden mücevher tasarlamak istediniz?
Çocukluk yıllarımdan beri parıldayan her şey çok ilgimi çeker. Elmastaki pırıldama daha büyülüdür. Uzun uzun bakınca içinde oynaşan renklerin sanı büyüler. Mücevher merakımın temelindeki neden budur.
Üniversite yıllarında antika mücevherlere ilgi duymaya başladım. Bu da bana Kapalıçarşı’da bu tür parçalar satan yerleri keşfettirdi. Tahsil hayatım devam ederken haftada bir, iki kez Kapalı Çarşı’yı ziyaret ediyordum.Tanıştığım çok muhterem antika mücevher satan ve tamir eden bir büyüğüm, beni yıllarca bu takılar konusunda eğitti. Kendisi bir yandan tamirlerini yapardı, bir yandan da hangi ülkeye ait olduğunu, dönemini, konstürüksiyonunu anlatırdı. Bana mimar kardeş, bak bakalım nasıl yapılmış diye sorardı. Mücevherin ön kısmı kadar arka kısmının da estetik olması gerektiğini, kilidinden tutun, mıhlamasına kadar her türlü bilgiyi verirdi. Ayrıca taşlar konusunda derin bir ruhani bilgiye sahipti. Zümrütü, elması, inciyi inceletir, anlatırdı.
Evlendikten sonra da her İstanbul’a gidişimde kendisini mutlaka ziyaret ederdim.
2005-2006 yıllarında takı tasarımım oda olunca bende Kristal, boncuk ve metal malzemelerle takılar yapmaya başladım. Birgün yine kendisini ziyaret ettiğimde bana mücevher mi, boncuk mu dedi? Ben de mücevher dedim ve profesyonel olarak mağazamda sergilemeye başladım. Taşlara olan sevgimi mücevher olarak canlandırmak hoşuma gidiyor. Birikimlerimi insanlarla paylaşmak ve üretmek çok güzel bir duygu.
3- Çok ince işçilik isteyen bir iş, ruh haliniz tasarımı etkiliyor mu?
Ruh halim doğal olarak tasarımlarımı etkiliyor. Güzellik tasarladığın zaman güzel şeyler düşünmek gerekiyor. Bu her iş için geçerli. Kendimi iyi hissettiğimde kalemi elime alırım ve yaratırım.
4- Tasarımlarınızda taş seçimini neye göre belirliyorsunuz?
Kıymetli ve yarı kıymetli taşlar en eski gelişmiş uygarlıklardan beri gerek süs eşyası, gerekse şifa çalışmalarında kullanılan gizemli bir dünyadır. Ben bu konulara olan özel ilgimden dolayı yıllarca çok araştırma yaptım. Hayli bilgi biriktirdim. Her taşın farklı bir hikayesi olduğunu biliyorum. Ben taşı sadece duygılarımla seçerim. Hangisi beni çekiyorsa onu alırım. Onlarıda bir araya getirmem kendiliğinden olur. Yalnız çok değerli taşları alırken en iyisini kullanmaya çalışırım. Özellikle elmas ve pırlantada üst renkleri tercih ederim. Ben tasarladığım mücevherlerin takılıp bir kenara atılmasını istemiyorum. Antika olmasını daha sonraki nesillerin de kullanmasını istiyorum.
4-Taşların anlamı olduğu olgusunu hepimiz biliyoruz, siz bu konuda neler söylersiniz?
Taşlar yerkürenin hikayesini içinde barındıran nesnelerdir. Oluşurlarken başlarına neler geldi. Bu konuda çok şeyler yazılıp çiziliyor. Renklerine göre hem ruha, hem de bedene etkilerini konu alan yazılara her yerden ulaşabilirsiniz. Bu çok detaylı bir konudur. Bu başka bir söyleşinin konusu olsun istiyorum.
5- Tasarımlarınızdan, özel bir hikayesi olan var mı? Ve bizimle paylaşmak ister misiniz?
Renk çalışması yaptığım bir seri var. Bu tasarımlarımda 7 rengi kullandım. Pırlantanın ışıkla buluşmasında yansıttığı renkler …. 7 renk beyazın açılımıdır. Her rengin ayrı ayrı anlamlarını bir araya getirdim. Ve pırlantayla kavuşturdum. Bu kadar söyleyebilirim.
Yorumlar
Kalan Karakter: